Gemeente Purmerend

12 augustus 2002 - Botulismegevaar

Het warme zomerweer is de oorzaak van het verschijnsel botulisme. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen kunnen doodgaan. En dat gebeurt op dit moment. Bij de gemeente komen regelmatig meldingen binnen van aangetroffen dode watervogels. Wat kan de burger doen als hij/zij bijvoorbeeld een dode eend aantreft.

Het beste is het volgende te doen:

* de gemeente waarschuwen, telefoon 452 305; de gemeente verwijdert dan de dieren;

* geen dode dieren meegeven met het afval;
* niet gaan zwemmen in water waarin zieke/dode dieren drijven. Daarnaast helpt het de watervogels niet te voeren. Er is voldoende voedsel aanwezig.

De bacterie die deze ziekte veroorzaakt, kan zich alleen in 'gunstige' omstandigheden handhaven, d.w.z. in een eiwitrijk milieu (daarvoor zorgt het kadaver van een dode vis of vogel) en bij een watertemperatuur van 20 graden of hoger.

Zieke of dode watervogels en vissen vormen daarom een bron van verspreiding van de ziekte. Zij moeten daarom zo snel mogelijk uit het water worden verwijderd.

Volgens de Destructiewet is de gemeente verplicht voor verwijdering en vernietiging van dode dieren te zorgen. De gemeente werkt samen met andere organisaties (zoals waterschappen) om botulisme te voorkomen.