Gemeente Bolsward


persbericht
Baggerwerkzaamheden Bolswarder grachten zijn begonnen

Met voortvarendheid zijn de baggerwerkzaamheden aan een deel van de stadsgrachten en de Hartwerdervaart begonnen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een baggerdepot ten oosten van de nieuwe Rondweg, aan de Hartwerdervaart.

Op grond van de Wet Milieubeheer en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater zijn de vereiste vergunningen in 2001 aan de gemeente Bolsward verleend door de Provincie Fryslân en het Wetterskip Fryslân.

Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden was de gemeente grotendeels afhankelijk van subsidiegelden. Deze zijn onlangs verstrekt, maar daarbij was de eis dat minimaal 80 % van het baggerwerk gereed moet zijn voor 1 oktober a.s. Dat hield concreet in dat op zeer korte termijn met het werk begonnen moest worden.

Al met al zullen de al begonnen werkzaamheden zeker opvallen. Het baggerslib dat de baggerboot opzuigt, zal niet per boot naar het depot aan de rondweg worden gebracht, maar komt via een persleiding in het depot terecht.

Na het indrogen van het baggerslib zal dit worden verwerkt in een bolwerk. Het bolwerk op zich maakt weer deel uit van een groot natuurplan met bolwerken en waterpartijen. Een noordelijker gedeelte hiervan is reeds gerealiseerd. Door het baggerslib na indrogen te verwerken, wordt er bespaard op bouwstoffen en vindt er tevens hergebruik plaats.

Wanneer de baggerboot de stadsgrachten bereikt, wordt aan het eind van de Hartwerdervaart een tussenpompstation aangebracht. Voorwerk is al verricht door een maaibootje, dat het vuil uit de te baggeren vaart en grachten heeft gehaald.

De werkzaamheden zullen in het algemeen duren van s ochtends 7.00 uur tot s avonds 19.00 uur. Enige (geluids)overlast valt daarbij niet uit te sluiten. De gemeente verwacht dat de Hartwerdervaart in drie weken gebaggerd is, waarna voor de grachten een iets langere periode nodig zal zijn.

Voor vragen kan men contact opnemen met het bureau Voorlichting en Communicatie, de heer Willem Haanstra, tel. 57 87 87.