Gemeente Hoogeveen


---

13 augustus 2002

Gemeente wil bredere aandacht voor duurzaamheid

De gemeente wil ook eigenaren van bestaande woningen stimuleren maatregelen gericht op duurzame woonkwaliteit te nemen. De huidige doelgroepen van de gemeente op dit gebied zijn bouwpartijen, zoals Woonconcept in Krakeel, en particuliere bouwers, bijvoorbeeld in Erflanden. Kenmerkend voor duurzame woonkwaliteit is aandacht voor milieu, gezondheid, comfort en lagere energielasten.

Het voornemen is op advies van een werkgroep opgenomen in de concept Nota Wonen, die vanaf donderdag ter inzage ligt. De werkgroep meent daarnaast dat de gemeente incidentele duurzaamheidsmaatregelen structureel zou moeten inzetten.

Duurzaam groen

Vooral in het openbaar gebied voert de gemeente een aantal werkzaamheden standaard duurzaam verantwoord uit. Zo kiest de gemeente bij de groeninrichting bij voorkeur voor bomen met een langere levensduur. Het groenbeheer gebeurt met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en maaibeurten.

Opvang regenwater

In de grond-, weg- en waterbouw wordt geen tropisch hardhout gebruikt, tenzij gecertificeerd. Oevers van nieuwe vijvers worden waar mogelijk natuur- en kindvriendelijk gemaakt. Regenwater wordt zo mogelijk in de buurt zelf opgevangen en niet geloosd via het riool.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Duurzame woonkwaliteit heeft ook te maken met veiligheid. Maatregelen aan de woning die inbraak helpen voorkomen, worden bij nieuwbouw en renovatie standaard uitgevoerd volgens het politiekeurmerk Veilig Wonen. Het keurmerk geeft ook aan hoe de buurt veiliger is te maken en houden. De gemeente zal de politie vragen toekomstige wijken en herstructureringswijken langs deze meetlat te houden. Zaken als zicht op de openbare ruimte en openbare verlichting spelen hierbij een rol.

Ook het instellen van 30-kilometerzones in de woonbuurten is gericht op duurzaamheid. Altijd is het realiseren van veiligheidsmaatregelen niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente alleen, maar een samenspel van diverse partijen.

Meer duurzame kwaliteit

De gemeente gaat kijken welke werkzaamheden nog meer standaard duurzaam uitgevoerd kunnen worden. Leidraad is het Nationale Pakket Grond-, Weg- en Waterbouw van het ministerie van VROM.

In de genoemde werkgroep namen burgers en belangenorganisaties deel. Kader was het project 'Goed wonen? Zeg het maar!', waarin belangstellenden en betrokken organisaties mee konden praten over nieuw woonbeleid. De hieruit voortgevloeide voorstellen om knelpunten op de woningmarkt op te lossen, staan behalve in de concept-Nota Wonen ook beschreven in een gemeentelijk persbericht van 28 maart jl.

Ter inzage

De concept-nota ligt van 15 augustus tot 12 september ter inzage bij de gemeente (nu al via deze site). Daarna stelt de gemeenteraad definitief de nota vast en wordt een planning gemaakt van de actiepunten die voortvloeien uit de nota.

© Copyright Gemeente Hoogeveen