LTO Nederland

Platform: "Regen mag bedrijven niet de kop kosten"

Waterschade akkerbouw- en groentegewassen

Maandag 12 augustus 2002 -
Bij een flink aantal akkerbouwers en groentetelers in Friesland en Groningen lijkt een groot deel van de oogst van akkerbouwgewassen en groenten verloren te gaan door de hevige regenval van de afgelopen periode. Vanmorgen zijn vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, gedeputeerde Bijman van de provincie Fryslân, de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Kollumerland en Dongeradeel en NLTO bestuurders bij akkerbouw Weidenaar in Nes bij elkaar gekomen om de schade te aanschouwen. Besloten is dat deze partijen een platform oprichten om te proberen te voorkomen dat boeren hun bedrijf moeten staken vanwege het slechte weer van de laatste tijd.

Het platform, dat uitgebreid kan worden met vertegenwoordigers van andere gemeenten uit Noord-Nederland, krijgt twee taken. Op korte termijn zal het platform bezien of er middelen beschikbaar kunnen komen om de schade van de gedupeerde boeren te verlichten. Voor de langere termijn wil het platform een regeling uitwerken die erop neerkomt dat een calamiteitenfonds wordt gevormd. Ook wil het platform opnieuw proberen een fiscale reserveringsmogelijkheid voor schadegevoelige gewassen te creëren. Verder is besloten dat de NLTO met steun van de provincie Fryslân en enkele gemeenten een brief naar het ministerie van LNV stuurt waarin wordt verzocht om een oogstschaderegeling te maken die past bij de omstandigheden zoals die zich dit jaar voordoen.

In Nes, waar de schade in eerste instantie het grootst leek, bleek al snel dat ook in andere gebieden in de Noordelijke provincies sprake is van grote schadeposten. Ook in het noordwesten van Friesland en in het westen en noordwesten van Groningen is de directe schade enorm. De vervolgschade kan nog verder oplopen, zo gaven ook een keurmeester van de NAK en een deskundige van Holland Crop aan. De NLTO zal in de komende periode de schade inventariseren. Zij raadt haar leden aan om zelf de schade goed in kaart te brengen en fotos te maken van de situatie op de akkers.

Meer informatie vindt u op de volgende website: www.nlto.nl/sectoren/wateroverlast.htm

(Auteur: J. Bruggeman (PR & Communicatie NLTO))