Gemeente Almere

Keywords:

Kunstwerken krijgen onderhoudsbeurt

Elf kunstwerken in de openbare ruimte krijgen op korte termijn een grote onderhoudsbeurt. Tegelijkertijd zal voor de 52 kunstwerken in de openbare ruimte die Almere rijk is een onderhoudsplan voor meerdere jaren worden opgesteld. Ook wordt gekeken naar vervanging van de tekstborden bij de kunstwerken.

De volgende kunstwerken worden onder handen genomen: Polderlandgarden van Daniël Libeskind, Escape 2 en Escape 3 van Maarten Manson, Hier van Marc Ruygrok, het Oorlogsherdenkingsmonument van Marcel Smink en het bezinningsmonument van Jan van Ijzendoorn, de werken van Miriam Bolder, Rob Groot Zevert, Michiel Schierbeek en Stephan Balkenhol (allen zonder titel) en Berg van licht van Jan Wolkers. Het gaat om onderhoudswerk als schoonmaken, aanvullen van de grond, het wegknippen van gras en repareren van versleten of beschadigde onderdelen. Het onderhoud wordt gepleegd door het in kunstonderhoud gespecialiseerde bedrijf Kunstwacht/Archeoplan uit Delft.

Eén kunstwerk zal worden vernietigd, het gaat om Das Doppelhaus van Kazuo Katase. Dit kunstwerk is inmiddels vijftien jaar oud en in slechte staat. Omdat de kunstenaar de tijdelijkheid van zijn kunstwerk juist benadrukt, is herstel en vervangen van verdwenen onderdelen niet op zijn plaats.

Voor de kunst in de openbare ruimte zal een meerjarig onderhoudsplan gemaakt worden. Daartoe worden de komende tijd alle 52 kunstwerken in de openbare ruimte gescreend.

Meldingen van beschadiging van een kunstwerk in de openbare ruimte kunnen via email gedaan op
infodmo@almere.nl of per post: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, afdeling Kunst en Cultuur, Postbus 200, 1300 AE Almere.

(geplaatst 13 augustus 2002)

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere