Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ronduit N-VA!: aandacht voor depressies, ook op school (13/08/02)

Onlangs werden de Vlaamse Gezondheidsindicatoren, die de fysieke en mentale gezondheid van de Vlaming in 2000 belichten, bekendgemaakt. Uit deze indicatoren bleek een onrustwekkende toename van het aantal depressies en zelfmoorden, vooral bij mannen in de leeftijdscategorie tussen 30 en 45 jaar. Zo werden er in 2000 in het Vlaams Gewest 1.174 zelfmoorden geregistreerd, waarvan het in 60 procent van de gevallen om mensen met een depressie ging. Ter vergelijking: in 2000 vielen er 867 doden in het verkeer.

Uit verscheidene recente studies blijkt dat 1 op de 4 Vlamingen ooit te kampen heeft met een depressie. Men spreekt zelfs van een ware piek in de zelfmoordcijfers van de jaren '90, vooral dan bij mannen.

Ook minister Vogels heeft dit probleem eindelijk erkend en beloofd om maatregelen te nemen. Zo zal er in december een conferentie over geestelijke gezondheidszorg plaatsvinden om een preventiestrategie uit te werken.

Ronduit N-VA!, de jongeren van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, pleit vanuit preventiestandpunt ervoor om ook in de middelbare scholen voldoende aandacht te besteden aan het probleem van depressies en zelfmoord, vooral dan bij jongeren.

Nu reeds wordt er in vele scholen uitvoerig aandacht geschonken aan de drugsproblematiek, relaties en dergelijke meer. Daarom lijkt het ook niet meer dan logisch om het ernstige probleem van depressie op school ter sprake te brengen en de leerlingen te informeren over de bestaande hulpverlening.

Ronduit N-VA! is van mening dat dit alvast eerste stap in de goede richting zou zijn om wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft als "de ziekte nummer één van de komende jaren" te bestrijden.

Auteur:
Namens Ronduit N-VA!,
Koen Vaneecke, secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen Vaneecke
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: koen.vaneecke@n-va.be
Url: www.ronduitnva.be


---