Gemeente Weert

13-08-2002

Inschrijving Spekcheque-initiatieven staat weer open

In het kader van het buurtbeheer beloont de gemeente sinds 1995 opmerkelijke initiatieven van bewoners. Bewoners die in zelfwerkzaamheid iets ondernemen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren, kunnen daarvoor een zogenaamde spek-cheque krijgen. De cheques voor 2002 worden eind november a.s. uitgereikt. Bewoners die denken dat een project in hun buurt of wijk met een spek-cheque beloond kan worden, kunnen dit aanmelden. Het beste project wordt met 2.300,-beloond.

Medio 1995 is in Weert het buurtbeheer van start gegaan. Deze vorm van beheer is erop gericht de leefbaarheid in de buurten in stand te houden en liefst nog te verhogen. Hiervoor werken diverse instanties met elkaar en met de bewoners samen. Om bewoners in Weert te prikkelen tot initiatieven ten behoeve van hun buurt, is een beloningssysteem opgezet: de zogeheten spek-cheque. Jaarlijks worden voor maximaal 4.550,- aan spek-cheques uitgereikt. De 3 beste ideeën worden beloond met respectievelijk 2.300,-, 1.350,- en 900,-.

Initiatieven van uiteenlopende vorm en omvang komen voor beloning in aanmerking.
Bijvoorbeeld het uitgeven van een wijkkrantje door een groep bewoners, maar ook het onderhouden van een stukje openbaar groen door één persoon.
De spek-cheques 2001 gingen naar de projecten 'Music Valley' Fatima, jeugdvoetbal en -basketbal in Keent en het instand houden van de basisschool in Altweerterheide.
Alleen bewonersgroepen kunnen een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld een wijk- of dorpsraad, een buurtvereniging of een groep bewoners in een bepaalde straat. Bewoners die een spek-cheque krijgen kunnen die gebruiken om een volgend project in hun wijk uit te voeren of in het reeds bestaande project te investeren.

Spek-cheque-dag
De uitreiking van de cheques over 2002 is eind november a.s. Dan worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Bewoners die van mening zijn dat een project in hun buurt met een spek-cheque beloond dient te worden, moeten vóór 1 november 2002 het aanvraagformulier indienen bij de beoordelingscommissie 'Spek-cheque Buurtbeheer', Maasstraat 28 (6001 EC) in Weert.
Een aanvraagset is te verkrijgen in het infocentrum van de gemeente in de hal van het stadhuis.