Gemeente Vlaardingen


13-08-2002

17e-eeuwse kaapstander ontdekt
Bij onderzoek op de voormalige 'Galeiwerf' hebben Vlaardingse archeologen aan de Havenstraat een vrijwel complete kaapstander gevonden uit de 17e eeuw. Het betreft een oud houten mechanisme waarmee men bij de scheepvaart zware objecten verplaatste. Een dergelijke mechanisch voorwerp is een zeer zeldzame archeologische vondst.

Een kaapstander bestaat uit een lange, houten verticale spil, de zogeheten 'stander' of 'koning'. De spil eindigt in de kop waarin zich gaten bevinden. In de gaten werden horizontale spaken gestoken. Door middel van deze spaken kan men de spil ronddraaien waardoor een touw kan worden opgewonden. Op deze wijze kan een anker worden binnengehaald of een zware last worden verplaatst. Op scheepswerven gebruikte men de kaapstander om een schip op de helling te slepen voor reparatie.

Verdikking
Het voorwerp dat in Vlaardingen is ontdekt, bestaat uit een 17 cm dikke houten spil die zich in het midden verdikt. Tegen de spil zijn acht houten klampen geplaatst waardoor de diameter toeneemt tot maximaal 50 cm. Naar boven toe neemt de dikte weer af, met net onder de kop een verdikking. Hierdoor kon het touw dat opgewonden werd niet naar onder, maar ook niet naar boven afglijden.

Hergebruik
De archeologen ontdekten de kaapstander onder een 17e-eeuwse muur, waar deze hergebruikt was als een funderingspaal. Bij het hergebruik verwijderde men de kop en zaagde men een stuk van de stander af. Dankzij de diepe ligging in de bodem is het eeuwenoude houten mechanisme goed bewaard gebleven.

Zeldzaam
Een dergelijk archeologisch voorwerp is niet eerder op het land aangetroffen. Ook binnen de scheepsarcheologie mag de vondst een zeldzaamheid genoemd worden. Op menig scheepsdek stond een kaapstander. Als een schip verging, zakte de onderzijde vaak weg in de modder, terwijl de bovenzijde bloot stond aan de stroming. Het dek en alles wat daarop stond, is daardoor meestal geheel verdwenen waardoor ook van schepen nauwelijks kaapstanders bekend zijn.

Onderzoek
De kaapstander is gevonden op de 'Galeiwerf' waar archeologen sinds april dit jaar opgravingen verrichten in het kader van het plan Buizengat dat voorziet in nieuwbouw op de locatie. Het onderzoek richtte zich eerst op de bebouwingsstrook waar diverse 17e-eeuwse gebouwen zijn aangetroffen. Thans richt het onderzoek zich op het achterterrein waar de scheepsbouwactiviteiten plaatsvonden. Daar zijn inmiddels diverse beschoeiingen aangetroffen met trekbalkconstructies.

Meer informatie over het archeologisch onderzoek kunt u verkrijgen bij Gemeente Vlaardingen, VLAK, gemeentelijk archeoloog is Tim de Ridder. Adres: Westnieuwland 6, 3130 EG Vlaardingen, tel: (010) 248 4668, E-mail: t.de.ridder@vlaardingen.nl, internetsite www.archeologie.vlaardingen.nl