Staatsbosbeheer

13 augustus 2002

Op oude kaarten is te zien dat in het Mastbos vennen hebben gelegen op plaatsen waar nu bos staat. Enkele naamsaanduidingen doen dit nog vermoeden. Veel van de vennen zijn al voor 1900 ontwaterd en ingeplant om hout voor productie te verkrijgen. Zo ook het Vischven. Maar tijden keren en nu wordt dit eeuwenoude ven in ere hersteld. Aankomende weken zal hieraan hard gewerkt worden. De werkzaamheden duren van 19 augustus tot ongeveer 16 september. In deze weken zal de blauwe wandelroute niet of nauwelijks toegankelijk zijn en voor ruiters is extra oplettendheid geboden.

Nestelgelegenheid

De werkzaamheden in het Mastbos aan het Vischven zullen de aankomende vier weken, vanaf 19 augustus, bestaan uit het kleinmaken en verwijderen van al het hout dat nu nog op het perceel staat. Vervolgens wordt de bovenste grondlaag afgegraven. Het hout wordt via de Goordreef en de Zevenlindendreef naar verschillende plaatsen in het bos gebracht. Hier mag het hout verteren, bovendien geven de stronken extra nestelgelegenheid voor dieren. Het zand zal worden afgevoerd.

Voor de flora en fauna is in deze periode de overlast het minst. Het broedseizoen is voorbij en door de drogere ondergrond wordt er minder schade aan de begroeiing berokkend.

Vernattingsproces

Rond half september ligt er, naar verwachting, een uitgegraven ven zoals dat er voor 1900 uitgezien moet hebben. De eerste contouren worden zichtbaar! Door de bovenste humuslaag en een deel zand eraf te halen wordt de bodem weer voedselarm (schraal) en wordt de ontwatering van de boswachterij tegengegaan. Dit vormt weer een van de eerste stappen voor het vernattingsproces voor het Mastbos. Doordat het (regen)water nu het gebied via sloten snel uitstroomt, treedt er verdroging op in het bos.

Cultuurbos

Vroeger, rond 1600, was er bijna geen bos in Brabant te vinden. De omgeving bestond uit heide, struweel en vennen met enkele boomgroepen van voornamelijk eiken. Vanaf de 16e eeuw werd bos aangeplant. Het Mastbos geldt als het oudste aangeplante cultuurbos van Nederland. Naarmate de productie van hout belangrijker werd, voor scheepsvaart, kolenmijnen en huizenbouw, werden vele vennen voorzien van afvoersloten en gedempt. Om ze daarna in te planten met naaldbomen.

Gevarieerd bos

Staatsbosbeheer kiest voor een gevarieerd bos met dichte en open stukken, zoals heide en vennen en begroeiing van verschillende leeftijden. Soms gebeurt dit door open ruimtes te maken voor bosverjonging. Ook wordt gewerkt aan herstel van oude vennen. Zoals het Vischven in het Mastbos. Douglassparren wijken voor de van oorsprong natuurlijker aanwezige boomsoorten. Hier hebben meer dieren baat bij. Zo wordt een diverse en waardevolle leefgemeenschap voor plant en dier gecreëerd. Op naar een afwisselender en spannender gebied!