Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon


Situatie Maluku

De situatie in Ambon is rustig. Het verkeer van Tulehu - Passo, Galala via Galungung loopt nog steeds tot op de dag van heden. Wel, zijn er enkele incidenten gemeld:

Op 3 augustus 2002 is een boot, wegens slecht weer en hoge golven gezonken, die op weg was van Saparua naar Aboru. De inzittenden zijn vrouwen van de kerkelijke organisaties. Zeker acht mensen kwamen daarbij om het leven, 13 gewonden en 2 nog steeds spoorloos. De namen zal ik t.z.t. doorgeven.

Op 6 augustus 2002 werd ene Pattipeilohy (25 jaar) door een landmijn verwond, in de bossen van Suli. Zijn rechterbeen moest worden geamputeerd.

Op 7 augustus 2002 was er een wapen-sweeping in een vluchtelingenkamp in Ternate. De militairen hebben een aantal vuurwapens gevonden. De vluchtelingen waren erop tegen en het werd onrustig. De miltairen trokken zich terug, maar kwamen daarna met hulptroepen. Echter, de vluchtelingen hebben het Hotel Neraca en een buro voor humanitaire hulpverlening, in brand gestoken. Uiteindelijk kregen de miltiairen de situatie onder controle. Volgens de plaatselijke bevolking zou dit onrust een aanleiding zijn geweest van een incident in Tobelo welke een dag van te voren plaats heeft gevonden tussen groeperingen, waarbij iemand is verwond.

Op 9 augustus 2002 vond er een gezamelijke massale sportdag plaats in het veld Mardeka, voor ambtenaren, militairen, politie van zowel christenen als moslims. Er werd o.a. gevoetbald, gevolleybald en ook poco-poco gedanst, en dit allemaal in het kader van 17 augustus, de onafhankelijkheidsdag van RI. De sportdag verloopt rustig en sportief zonder incidenten.

Op dezelfde dag werd een vrouw afkomstig uit Button, een ene Mama Ode, dood aangetroffen bij Rukko Batumerah.Volgens de politie gaat het hierom een crimineel geval. Mama Ode liep n.l. met veel gouden sieraden.

Op 10 augustus 2002, is de situatie in Ambon nog steeds rustig.

Op 11 augustus 2002, raakten twee militairen uit de eenheid Yon Armed 2, zwaar gewond, door landmijnen in de bossen van Galala. Deze twee militairen waren op zoek naar vogels tesamen met vijf anderen. De Kapolda verzocht de bevolking om niet naar de bossen te gaan. Het schijnt dat de landmijnen pas zijn ingezet, door een groepje mensen die steeds weer onrusten willen laten doen uitbreken op de Molukken.

Op 12 augustus 2002, kreeg men via de HT (Handy Talky) te horen dat op de avond van 11 op 12 augustus schieterijen hebben plaastgevonden in Halong Atas. Na uitvoerig te hebben nagecheckt, bleek dat militairen uit protest in de lucht hebben geschoten, omdat hun salaris te laat is uitbetaald.

meer nieuws volgt

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl