Korps: Friesland, plaats: Fryslân 14-08-2002
Politieberichten 13/8 (13.00 uur) t/m 14/8 (07.00 uur)

Hallum: diefstal uit auto
Dinsdag tussen 04.00 uur en 06.00 uur werd vanuit de geparkeerd staande personenauto naast een woning aan de Skou een cd-wisselaar weggenomen, een frontje van een radio en 15 cds. Door forceren van het linkerportier kon men binnen komen. Aangifte werd gedaan door een 41-jarige inwoner van Hallum.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Dinsdag tussen 10.05 uur en 10.10 uur werd vanuit een geparkeerd staande auto een radio-cd-speler weggenomen. Auto stond geparkeerd op het parkeerterrein achter het NS-station. Binnen gekomen via inslaan rechtervoorruit. Aangifte werd gedaan door een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: bedreiging en oproep getuigen.
Dinsdag omstreeks 11.50 uur reed een 62-jarige inwoner van Burgum in zuidelijk richting over de Noorderhogeweg. Rechts naast/voor deze auto reed een busje van de fa. Friezon. Ter hoogte van de afslag met de Meer, schiet busje plotseling naar links uit om de Meer in te rijden. De 62-jarige moet een noodstop maken om een aanrijding te voorkomen. De 62-jarige maakt een handgebaar naar de bestuurder van het busje. Hierdoor slaat het busje niet af maar rijdt achter de 62-jarige. Bij de afslag met de Lange West staat de 62-jarige voor het rode stoplicht. Het busje staat links van hem. Op een gegeven moment stapt de bijrijder van het busje uit en trapt tegen de linkerbuitenspiegel en er volgt een scheldkanonnade. Na diverse bedreiging stappen de beide mannen weer in het busje en vertrekken. Mogelijk hebben getuigen een en ander gezien en de politie zou graag hebben, dat eventuele getuigen zich in verbinding stelling met de politie Drachten. Tel: 0900-8844.

Wolvega: aanrijding met letsel.
Dinsdag omstreeks 13.00 uur vond een aanrijding plaats op de Heerenveenseweg. Een 10-jarige jongetje uit Wolvega reed op zijn fiets over de Hoofdstraat. Bij de kruising met de Heerenveenseweg werd zijn zicht gehinderd door een aldaar geparkeerd staande vrachtauto. Het jongetje dacht dat de weg vrij was en reed rechtdoor. Op dat moment naderde een 42-jarige inwoonster van Oldeholtpade met haar auto en het jongetje botste tegen de voorzijde van de auto. Ambulance is ter plaatse geweest, maar het jongetje kwam met de schrik vrij.

Sneek: diefstal vanaf een boot en aanhouding verdachte. Dinsdag omstreeks 13.45 uur werd een 44-jarige inwoner van Heerenveen op de Ijlsterkade aangehouden voor diefstal van kleding vanaf een boot, afgemeerd aan de Prinsengracht. In zijn fietstas had hij de gestolen goederen. Naar aanleiding van een opgegeven signalement kon hij worden aangehouden.

Bakkeveen: aanrijding met letsel, eenzijdig>
Maandag omstreeks 22.10 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Jarig van der Wielenweg. Een 34-jarige inwoner van Ureterp en bestuurder van een personenauto reed over genoemde weg in de richting Bakkeveen. Op een gegeven moment moest de bestuurder uitwijken voor een overstekende ree, waarbij hij de macht over het stuur verloor. Hij kwam tot stilstand tegen een boom en schoot toen de weg weer over en kwam tot stilstand. Hij is per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe te Drachten. Waarschijnlijk een paar gebroken ribben.

Hallum: diefstal uit auto>
In de nacht van maandag op dinsdag werd vanuit een geparkeerd staande auto weggenomen een autoradio en 6 cds. Auto stond geparkeerd op het parkeerterrein aan de Skipperslan. Aangifte werd gedaan door een 21-jarige inwoonster van Hallum.

Drachten: diefstal uit 2 autos>
In de nacht van maandag op dinsdag is er ingebroken in twee geparkeerde staande autos aan de Nachtegaalstraat. Door verbreking is men binnen gekomen Uit de autos zijn de radios weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Drachten.

Hallum: diefstal uit auto.
In de nacht van maandag op dinsdag werd vanuit een geparkeerd staande auto weggenomen een radio-cd-speler. Auto stond geparkeerd op de Finne. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoonster van Hallum.

Dokkum: diefstal vanaf boot.
Dinsdag tussen 14.00 uur en 15.40 uur werd vanaf een boot, afgemeerd aan het Zuiderbolwerk, weggenomen wat geld en 2 telefoons. Aangifte werd gedaan door een 61-jarige inwoner van Detmold (Duitsland).

Drachten: winkeldiefstal.
Dinsdag omstreeks 15.15 uur werd een 16-jarige inwoonster van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Dit gebeurde in een schoenenzaak aan de Noorderbuurt. Aangifte werd gedaan door een 18-jarige inwoner van Marum en werkzaam bij de zaak.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Dinsdag tussen 00.00 uur en 14.00 uur is vanaf de Lieuwenburg een personenauto ontvreemd. Betreft een Opel Kadett, kleur: zwart en voorzien van het kenteken YJ-37-YD. Aangifte werd gedaan door een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: winkeldiefstal.
Dinsdag omstreeks 18.35 uur werd een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal, Vanuit een supermarkt aan het Hoeksterend had hij maïsolie weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Afgehandeld via Kort-Om.

Vinkega: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 16.55 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Vinkegavaartweg en Noordwolderweg.Een 80-jarige inwoonster van Vledder en bestuurster van een auto reed over de Vinkegavaartweg en verleende op de kruising geen voorrang aan een 48-jarige inwoonster van Vinkega en bestuurster van een auto. De 48-jarige kwam na de botsing tot stilstand tegen in de zuidelijke berm staande boom. Een 16-jarige inwoner van Vinkega en inzittende van de 48-jarige moest door de brandweer uit het wrak worden geknipt en is per Trauma-helicopter overgebracht naar het AZG te Groningen. De 48-jarige is per ambulance overgebracht naar Tjongerschans te Heerenveen, alsmede een 80-jarige inwoner van Vledder en inzittende van de 80-jarige bestuurster. Beide voertuigen totaal vernield.

Siegerswoude: aanrijding met letsel, eenzijdig. Dinsdag omstreeks 19.12 uur vond een aanrijding plaats op de Binnenwei. Een 18-jarige inwoner van Frieschepalen reed in een auto in westelijke richting. Op een gegeven moment ligt in de weg een bocht naar links. Vermoedelijk reed de bestuurder op de voor hem linkerweghelft bij het ingaan van de bocht. Een tegenligger naderde en de 18-jarige begon met de auto te slingeren en kwam toen tegen een boom aan de rechterzijde van de weg tot stilstand. Met vermoedelijk hersenletsel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Drachten.

Baaiduinen: rijden onder invloed.
Dinsdag omstreeks 23.40 uur werd op de Hoofdweg een 19-jarige inwoner van Nijeveen gecontroleerd. Op bureau blies hij 240 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Grou: spoorrijdster
Dinsdag omstreeks 21.20 uur kwam een melding binnen van een spoorrijdster op de A32. Vanaf Wolvega zou de spookrijdster op de verkeerde weghelft rijden. Bij het oprijden vanaf Grou had de spoorrijdster behoorlijk de vaart erin en reed op de vluchtstrook . Tegenliggers reageerden gelukkig goed op de spookrijdster. Op een gegeven moment reed de politieauto achter de spookrijdster. Middels stoptekens en optische geluidssignalen reageerde de spookrijdster niet. Toen de politieauto naast de spoorrijdster reed, bleef zij strak voor zich uit kijken. Bij nadering van het viaduct Snitserdyk werd besloten met de politieauto tegen de auto van de spookrijdster te rijden, om haar zodoende tot stilstand te brengen in de berm. Dit lukte. De bestuurster reageerde niet en de beide portieren bleven afgesloten . Hierdoor werd het rechtervoorportierraampje ingeslagen en zo kon de motor worden uitgezet, In eerste instantie geen contact en na een paar minuten gaf de bestuurster te kennen er een einde aan te willen maken. Betreft een 21-jarige inwoonster van Drachten. Per ambulance is zij overgebracht naar het ziekenhuis te Drachten.

Leeuwarden: inbraak bedrijf.
Woensdag omstreeks 00.30 uur vond een inbraak plaats bij een bedrijf aan de Emmakade. Ter plaatse gekomen niemand aangetroffen, maar in de nabijheid 2 mannen zien lopen, Auto gekeerd, maar de mannen waren verdwenen. Naar aanleiding van een opgegeven signalement kon later omstreeks 00.55 uur worden aangehouden een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. Na aanhouding is de verdachte overgebracht naar het bureau. Bij de inbraak zijn 2 zwarte computerscherm weggenomen. Onderzoek wordt voortgezet. Aangifte werd gedaan door een 51-jarige inwoonster van Heerenveen.

Sneek: rijden onder invloed.
Woensdag omstreeks 01.20 uur werd op de Marktstraat gecontroleerd een 40-jarige inwoner van Sneek en bestuurder van een auto.. Op bureau blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Wolvega: poging tot inbraak en aanhouding verdcahte. Woensdag omstreeks 01.20 uur werd een 22-jarige inwoner van Wolvega aangehouden door een 49-jarige inwoner van Wolvega. De 22-jarige probeerde in te breken in een schuur achter een woning aan de Haulerweg. Dit werd gezien door de 49-jarige en heeft de 22-jarige daarom aangehouden. Verdachte overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Bolsward: rijden onder invloed.
Woensdag omstreeks 02.00 uur werd op de Pieter Coopmansstraat gecontroleerd een 24-jarige inwoner van Bolsward. Op bureau blies hij 260 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Harlingen: brand AZC
Woensdag omstreeks 01.50 uur werd een brandje gemeld bin het AZC aan de Koningin Wilhelminastraat. Bij onderzoek bleek dat men een stapeltje kranten bij een uitgang in brand had gestoken, De brand was reeds geblust door een 46-jarige inwoner van Franeker. In de gangen stond veel rook, maar in dit gedeelte was er geen bewoning.

Koudum: auto te water.
Woensdag omstreeks 03.25 uur raakte de auto van een 21-jarige inwoonster van Hindeloopen te water aan de Sudergoawei. Zij is waarschijnlijk door vermoeidheid in de rechterberm terechtgekomen. Probeerde toen te corrigeren en kwam in de linkerberm terecht en daarna weer in de rechterberm en kwam rechtstandig in de sloot tot stilstand. Geen letsel, alleen materiele schade.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272