Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzetvolume detailhandel kleiner

In het eerste halfjaar is het omzetvolume van de detailhandel 0,4 procent kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is de eerste daling van het halfjaarcijfer sinds 1994, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Deze daling doet zich met name voor bij de non-food branches. Bij de foodbranches daarentegen is het volume gestegen. De geldomzet in de detailhandel is in de eerste zes maanden, vergeleken met het eerste halfjaar van 2001, met 3,8 procent gegroeid terwijl de prijzen met 4,3 procent zijn gestegen.

Krimpend omzetvolume non-foodsector
Het omzetvolume van de winkels in non-foodartikelen is in het eerste halfjaar met 1,0 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2001. De groei van het omzetvolume in de non-foodsector loopt al sinds 1998 terug. Zo kwam de groei van het volume in het eerste halfjaar van 1998 nog uit op 7 procent. In de eerste helft van 2001 viel de groei terug tot 2,3 procent, terwijl deze in het eerste halfjaar van 2002 zelfs is omgeslagen in een daling.

Forse volumedaling woonwinkels
De grootste volumedaling deed zich voor bij de winkels in meubelen, woningtextiel, verlichtingsartikelen en vloerbedekking. Zij hebben het volume in het eerste halfjaar flink zien krimpen (-4,7 procent) in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. De geldomzet bleef bij de woonwinkels nagenoeg onveranderd. Meer dan gemiddeld is de geldomzet het eerste halfjaar gegroeid bij de drogisterijen, de doe-het-zelfbranche en vooral bij de textielsupermarkten. De geldomzet bij laatstgenoemde branche nam toe met bijna 8 procent. De winkels in huishoudelijke artikelen kennen een omzetstijging van 1,2 procent.

Volumestijging foodsector
In de foodsector is het omzetvolume in het eerste halfjaar van 2002 ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar gestegen met 0,9 procent. De geldomzet is gestegen met 5,7 procent, terwijl de prijzen 4,7 procent hoger zijn uitgekomen. Bij de supermarkten, de grootste groep in de voedingsmiddelensector, is de omzet gestegen met 6,3 procent. Bij de speciaalzaken, zoals groentewinkels, slagers en slijters, is de omzet 2,3 procent gestegen.
Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Voor het berekenen van de prijsontwikkelingen is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft juni dit jaar een vrijdag minder, maar een zondag meer dan juni 2001. Ook valt Pinksteren dit jaar in mei en vorig jaar in juni.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

14 aug 02 09:31