---

Ministerie van Defensie



---

foto: Prinselijk Paar begroet marinekindje (CAVDKM) 120802

Bezoek hoogtepunt voor bevolking en militairen

14-08-2002

De tiendaagse rondreis op de Nederlandse Antillen en Aruba van prins Willem-Alexander en prinses Maxima betekent een hoogtepunt voor de daar gelegerde militairen. Aangekomen op de Marinebasis Parera, vond een hartelijke begroeting plaats door marine-autoriteiten. Commandant Zeemacht Caribisch Gebied, brigade-generaal der mariniers R.L. Zuiderwijk en de commandant van de Marinebasis Parera, kapitein-luitenant ter zee M.J.C. Sayers kijken lachend toe als ook een marine-kindje de prinses welkom heet.

Het prinselijk paar werd later uitgebreid uitleg gegeven over de Antilliaanse Militie (ANTMIL) en de TAM (Toekomst Antilliaanse Militie). De mariniers zijn bijna volledig betrokken bij het begeleiden van de ANTMIL. Hoewel het woord militie aan dienstplicht doet denken wordt vrijstelling verleend aan degenen die ervoor in aanmerking komen in verband met bijvoorbeeld studie. De opleiding biedt daarom soms kansarme jongeren binnen een militair kader een tweede kans. Door het behalen van vakdiploma´s worden betere mogelijkheden op de arbeidsmarkt gecreëerd. In het begin lag de begeleiding geheel in handen van het Korps maar het civiele deel wordt thans ingevuld door een extern instituut.

Donderdag 15 augustus bezoekt het paar Bonaire, vrijdag St. Maarten, zaterdag Saba, zondag St. Eustatius en dinsdag 20 en woensdag 21 augustus tenslotte Aruba. (foto´s: Rob Gieling, CAVDKM)

foto: Prinselijk paar krijgt uitleg over TAM-project (CAVDKM)