SP

SP wil verbod privé-gebruik airmiles politici

De Tweede-Kamerfractie van de SP heeft de Tweede Kamer voorgesteld om regels op te stellen waarin wordt vastgelegd dat kamerleden geen gebruik maken van persoonlijke voordelen, bv. via spaarsystemen, die zij hebben of kunnen krijgen door vliegreizen die zij maken op kosten van de overheid. Dit mede naar aanleiding van de ophef over het gebruik van Airmiles door politici in Duitsland.

In Duitsland is ophef ontstaan omdat het niet is toegestaan. In Nederland zijn geen regels of afspraken. De SP vindt het een aantasting van de integriteit en het aanzien van de politiek indien politici privé-voordelen genieten van reizen in verband met hun functie op kosten van de gemeenschap.

De SP-fractie doet dit voorstel in een brief aan het Presidium van de Tweede Kamer. Daarin stelt ze tevens voor om afspraken te maken over:

het niet koppelen van privé-reizen aan dienstreizen door kamerleden;
het niet gebruik maken van voordelige aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen of anderen, zoals het aanbod van de Royal Wingcard van de KLM.;
het melden aan het register Buitenlandse reizen verplicht te maken voor niet zelf betaalde reizen.
De SP-kamerleden De Wit en Kant hebben ook aan het kabinet om haar mening gevraagd en tevens gevraagd of het sparen van Airmiles en het gebruik daarvan privé-gebruik ook voorkomt bij bewindspersonen en of hier regels voor zijn.

14 aug 02 10:04