Nieuw-Vlaamse Alliantie


Flahaut beteugelt gezond verstand (14/08/02)

Commotie rond militairen van de geneeskundige dienst die namaakwapens gedragen zouden hebben tijdens het défilé van 21 juli! De minister van defensie Flahaut gelast een onderzoek en een militair kabinetslid ziet de enige verklaring voor deze smet op het militair blazoen in de luiheid van de betrokken militairen. Dit was het nieuws in Absurdistan op deze 14de van de Oogstkomkommermaand.

Vooreerst dient opgemerkt te worden dat het imago van het leger wel door veel fundamentelere vragen bepaald wordt dan de wapendracht op een militaire parade. Deze vragen gaan van de onkiese verklaringen van de minister zelf (zo b.v. richting Katholieke Kerk) over taalwantoestanden en de positie van vrouwen in het leger, tot de essentie: het onvermogen om te komen tot een defensieconcept dat aangepast is aan de huidige realiteit. Beperken we ons tot het wapengebruik in het leger, dan zijn er ook nog wat vragen die veel belangrijker zijn dan de speelgoedwapens van enkele leden van de geneeskundige dienst. Ik noem er enkele:

de veiligheid van wapen- en munitiedepots van het leger. Kan er gegarandeerd worden dat er geen (oorlogs- en andere) wapens gestolen worden in de militaire depots? Niet zelden maakt de zware criminaliteit van zware wapens gebruik, soms met doden als gevolg.

Worden er adequate maatregelen genomen om te verhinderen dat individuele militairen in de privé-sfeer geen misbruik maken van hun wapen? Iedereen kan wel eens depressief of woedend worden, ook een militair. Hoe dan echter verhinderen dat van een wapen dat bij de hand is, geen oneigenlijk gebruik gemaakt wordt?

Kan er gegarandeerd worden dat met echte wapens bewapende militairen steeds ook nuchter zijn? De vraag kan verrassen, maar menigeen onder ons die zijn militaire dienstplicht nog te vervullen had, zal zich het beeld van dronken beroepsmilitairen niet al te moeilijk voor de geest kunnen halen. Zijn deze zaken, nu er geen om zich heenkijkende miliciens rondlopen, dan veranderd? Er zijn indicaties van het tegendeel.

Als er namaakwapens in het leger voorhanden zijn, waartoe zouden die dan wel moeten dienen?

Last but not least: wat wordt er gedaan aan de adequate bewapening van onze militairen die op allerhande vredes- en andere missies de wereld ingestuurd worden? Het recente verleden leert ons dat onaangepaste bewapening leidt tot dramas.

Laat ons duidelijk zijn: het leger wordt bemand door een meerderheid van mensen die hard werken en pogen de taken die hen worden opgelegd naar behoren uit te voeren. Deze militairen houden echter niet op met denken wanneer ze hun legerpet opzetten. Zij beseffen het belang én het gevaar van wapens. Dat sommigen dan voor een nutteloos show-défilé besluiten de beschikbare nepwapens te gebruiken, getuigt van gezond verstand, niet van luiheid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---