Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

14-08-2002 Uit: De Verbinding, week 33

GLD 178 is een stuk wijzer geworden

Eind vorig jaar werden enkele inwoners van Maldens Veld naar aanleiding van een artikeltje in Regiodiek nieuwsgierig naar wat een ecoteam precies is en kan bereiken. Ze bezochten een voorlichtingsbijeenkomst in het gemeentehuis in Malden. De coach van vorige teams, Lon Spierings uit Nijmegen en Saskia Kenbeek uit Malden, gaven uitvoerige informatie over doel en inhoud van deze teams, een idee van Global Action Plan Nederland om te gaan werken aan een meer duurzame levensstijl. Anders gezegd: "de hoeveelheid energie en grondstoffen die we gebruiken, optimaal afstemmen op onze persoonlijke behoeften".

Op 7 november 2001 ging het team GLD (Gelderland) 178 van start met tien deelnemers uit acht huishoudens uit het Maldensveld. Lon en Saskia fungeerden om de beurt als coach.
Eén van de leden, Hein van Teeseling, doet verslag:

"We begonnen aan de hand van een werkmap, die door de gemeente beschikbaar was gesteld. De eerste avond al gingen we anders aankijken tegen zaken als water, gas, elektriciteit (energie) en restafval. Een tastbare manier daar bewust mee om te gaan, is het noteren van het verbruik en het wegen van het restafval (het afval dat, na het scheiden van papier en verteerbare resten voor de groencontainer, alsnog in de bruine afvalzak verdwijnt en eens per 2 weken aan de straat wordt neergezet).
De deelnemers bleken allemaal al iets 'aan het milieu te doen', al was het maar via een antireclamesticker op de deur. Toch bleken we nog veel van elkaar te kunnen leren. Leuk is ook dat er een competitie-element in zit omdat je de meterstanden die je verzamelt kunt vergelijken met resultaten van andere teams in het land.

thema's
Verschillende bijeenkomsten werden aan thema's gewijd die per keer werden voorbereid door een andere deelnemer die er materiaal voor verzamelde. De eerste themabijeenkomst ging over gas (functie van de waakvlam, temperatuurregeling van de ketel, onderhoud, isolatie, enz.).
De tweede keer was het thema elektriciteit: wat is groene stroom precies, zonne-energie en energie uit wind, water en biomateriaal? Wat verbruiken we onnadenkend, hoe kunnen we greep krijgen op dat verbruik?
Water was het derde thema waarin we met de neus op de feiten werden gedrukt: waarvoor gebruiken we het en moet dat allemaal in die hoeveelheden? Welke besparingsmogelijkheden zijn er en wat kunnen we doen om die te bereiken?
Een andere bijeenkomst werd gewijd aan afval. Welke soorten afval verlaten ons huis? Wat gebeurt daarmee? Is er nog iets mee te doen (glas, textiel, papier, kurk, gereedschap)? Wat is gevaarlijk afval en waarom? En: hoe kunnen we voorkomen dat we afval produceren?

bewust
Er werd ook een bijeenkomst aan vervoer gewijd. Welke alternatieven zijn er voor de auto en wat leveren ze ons op? Een Nibud-brochure gaf allerlei tips die het benzineverbruik zichtbaar doen afnemen. Het gaat dan om simpele dingen als tijdig schakelen en gelijkmatig rijden.
Een zevende bijeenkomst.
Op een zevende bijeenkomst hielden we ons bezig met ons winkelgedrag. Letten we op hoe iets verpakt is? Wat zijn alternatieve produkten en waar kun je ze vinden?
In een gezellige slotbijeenkomst bleek dat iedereen veel geleerd had en had genoten van de contacten en de manier waarop we elkaar konden prikkelen om in ons dagelijks gedrag bewust met het milieu om te gaan."

Wie meer wil weten over de Ecoteams of een keer mee wil doen, kan bellen met telefoonnummer 358 83 63 (Jack Jeurissen).

Malden, 13 augustus 2002