Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, 12 augustus 2002

Parnassia informeert eerstejaars studenten in Leiden tijdens de EL CID-week over alcoholgebruik en de gevolgen daarvan

Parnassia, doet met deze activiteit in Leiden mee aan de landelijke studentencampagne 'Ik ben zat... en wie ben jij?' die officieel start op 14 augustus a.s. In Leiden begint deze echter een dag eerder. De campagne van het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) vindt plaats in samenwerking met regionale instellingen voor verslavingspreventie. De afdeling Verslavingspreventie van Parnassia, psycho-medisch centrum, onderneemt activiteiten in het kader van deze campagne.

Informatiemarkt
In Leiden kunnen de eerstejaars de stand van Parnassia bezoeken op de informatiemarkt die wordt georganiseerd door de ELCID. De stand van Parnassia is te vinden aan de Vismarkt vlakbij de Koornbrug en is op dinsdag 13 augustus geopend van 09.00-12.00 uur. Studenten kunnen hier met al hun vragen over alcoholgebruik terecht.

Het doel van de campagne is eerstejaarsstudenten in hun nieuwe levensfase op een informatieve manier te laten kennis maken met de relatie tussen alcohol, gezondheid en studie.

Kennis over alcohol
Alcohol is voor bijna iedereen in Nederland, ook voor de student, een bondgenoot met twee gezichten. Enerzijds is het lekker; het symboliseert en versterkt de sfeer van gezelligheid waarin het contact leggen met anderen makkelijker gaat. Anderzijds is het een product dat zowel geestelijke als fysieke ernstige schade te weeg kan brengen en daardoor op korte en lange termijn veel slachtoffers maakt. Denk daarbij aan verkeersongevallen en agressie tijdens het uitgaan.

Verantwoord drinken is niet alleen een kwestie van maat houden, van 'nee' kunnen en durven zeggen, maar vooral van kennis over alcohol. Gebrek aan bijvoorbeeld de dodelijke dosis alcohol heeft ook in het studentenmilieu een aantal keren tot dramatische ongelukken geleid. Ook wordt de verslavende werking van alcohol vaak zwaar onderschat wat menig student in zijn/haar studietijd is opgebroken.

Samenwerking
Parnassia werkt in Leiden nauw samen met de EL CID, organisator van de introductieweek. Hun opstelling is een voorbeeld voor andere maatschappelijke en professionele organisaties inzake het nemen van initiatieven voor het leren omgaan van verantwoord alcoholgebruik.
---

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de campagneactiviteiten vanuit Parnassia kunt u contact opnemen met
* de productgroep Communicatie
tel. 070 - 391 67 75
of

* Patrick Hoff, preventiefunctionaris Verslavingszorg Parnassia tel. 071 - 514 36 41.


---