Korps: Flevoland, plaats: Noordoostpolder 14-08-2002 Landbouwvervoer gecontroleerd
Stafdienst Communicatie, B. Timmer, 06-51401952

Veilig met stro op weg

NOORDOOSTPOLDER/DRONTEN Na de graanoogst in de zomer vervoeren landbouwers stro over de Flevolandse wegen. De politie vraagt verkeersdeelnemers om hier op te letten. Op haar beurt controleert de politie of de vervoerders zich aan de veiligheidseisen houden. Uiteindelijk geeft de inwoner van Flevoland zelf aan dat verkeersveiligheid prioriteit moet krijgen.

Inwoners van Flevoland vinden verkeersveiligheid belangrijk. Dat blijkt uit het grootschalig onderzoek van de politie onder de bevolking, de zogenaamde Politiemonitor. Daar speelt de politie op in door verkeerscontroles te houden. Iedereen wil uiteindelijk zijn eindbestemming veilig bereiken. Soms is het nodig om gerichte controles te houden. Zo ook na de graanoogst. Dan rijden landbouwvoertuigen afkomstig uit Flevoland maar ook uit omliggende gebieden gestapeld met hun oogst over de Flevolandse wegen. Soms zorgen zij voor filevorming. De politie vraag weggebruikers dan ook goed op te letten en daar waar nodig tijdig af te remmen.

Controle lading en voertuig
Een grote stapel stro. Is dat wel veilig? De politie controleert of landbouwers zich aan de regels voor vervoer houden. Veiligheid staat nu eenmaal voorop. Dit betekent dat agenten kijken naar de gebruikseisen die de wet stelt, dus bijvoorbeeld naar de lengte (maximaal 18 meter) en hoogte (maximaal 4 meter) van een lading. Ook is een goede technische staat van een voertuig essentieel voor veilig verkeer. Denk aan goede remmen, verlichting en de landbouwdriehoek. En daar streeft uiteindelijk iedereen naar: Veilig verkeer? Gewoon doen!