---


---

Ministerie van Defensie



Russische observatievlucht boven Nederland

14-08-2002

Een team van de Russisch krijgsmacht voert vandaag (14 augustus), in het kader van het Open Skies Verdrag een observatievlucht boven de Benelux en Duitsland uit. Met een Antonov maken de Russen film- en foto-opnames van het grondgebied. De Antonov-30 is vanmorgen opgestegen van de Belgische luchthaven Melsbroek. De vlucht zal naar verwachting een flink deel van de dag in beslag nemen.

Een team bestaande uit Nederlandse, Belgische en Luxemburgse militairen begeleidt het Russische team dat onder leiding staat van kolonel S.R. Asjoerov. Nederland werkt bij de uitvoering van het Open Skies Verdrag (OSV) samen met België en Luxemburg en controleert, samen met vertegenwoordigers uit genoemde landen, of de uitvoering van de observatievlucht aan de eisen van het OSV voldoet. De film- en foto-opnames worden na afloop meegenomen en in Rusland ontwikkeld. Het verdrag voorziet in de mogelijkheid om twee observers mee te sturen om bij de ontwikkeling aanwezig te zijn. De resultaten van de observatievlucht zijn openbaar.

Het Open Skies Verdrag valt onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Het verdrag staat waarnemingsvluchten met niet-gewapende vliegtuigen in het luchtruim van 26 Europese en Noord-Amerikaanse landen toe.