Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten kunnen optredende straatmuzikanten van terras weren

Gemeenten hebben de mogelijkheid om in de APV wegen of delen daarvan als verboden terrein voor optredende straatartiesten te verklaren. Hiermee hebben gemeenten in principe een eigen instrument in handen om straatmuzikanten weg te kunnen sturen, die zich bij horecagelegenheden voor het terras ophouden en bij de gasten een fooi voor hun optreden komen innen.

Volgens artikel 2.1.4.3 van de APV is het verboden ten behoeve van het publiek als straatartiest, straatfotograaf, tekenaar, filmoperateur of gids op te treden op of aan door de burgemeester aangewezen wegen of gedeelten daarvan. De burgemeester kan de werking van het verbod beperken tot bepaalde dagen en uren. De burgemeester kan ontheffing verlenen van het verbod. Gemeenten kunnen aan de hand van dit artikel eigen beleidsregels opstellen. Het is aan de gemeente of ze van de aanwijzingsbevoegdheid voor (delen van) wegen waar optredende straatmuzikanten als non grata gelden, gebruik wil maken.

Wanneer de straatmuzikant een optreden ten gehore geeft op een terrein dat in de gemeente als verboden gebied voor musici in actie geldt, kan de gemeente hier tegen optreden. Aan het artikel zit echter een voetangel: beleid tegen straatartiesten staat op gespannen voet met de Grondwet, artikel 7, derde lid, dat het openbaren van gedachten of gevoelens beschermt. Het maken van muziek zou immers als het uiten van een gevoelen kunnen worden geĂŻnterpreteerd. Een straatartiest zou dan ook tegen het besluit van de gemeente of wanneer de artiest geconfronteerd wordt met de handhaving van dit besluit, in beroep kunnen gaan.

Horeca-eigenaren die muziekgroepjes op het terras aantreffen die zich muzikaal uitleven en vervolgens met pet of koffiebekertje langs de gasten gaan, kunnen de muzikanten te allen tijde wegsturen. Of het terras eigendom van de horeca-uitbater is of dat de uitbater het terras pacht van de gemeente, maakt hierbij geen verschil. Mochten de muzikanten geen gehoor geven aan het verzoek van de horeca-eigenaar, kan de politie worden ingeschakeld.

Straatmuzikanten zijn de laatste maanden erg actief. Ze treden op in treinen en ook mensen die met een glas op het terras zitten zijn vanzelfsprekend gewild publiek. Veel mensen blijken de muzikale vertoningen echter niet te waarderen. De NS heeft daarom onlangs nog maatregelen afgekondigd tegen het optreden van muzikanten in de treinen. Gemeenten en horeca beschikken al over eigen instrumenten om de musici van het terras te dirigeren. Gemeenten zouden aan de hand van de APV artikel 2.1.4.3 het beleid ten aanzien van straatartiesten kunnen aanscherpen.