Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 14 augustus 2002

Horeca wil speerpunt kabinet: minder regels, minder formulieren, minder ambtenaren
Horecaondernemers zijn formulieren beu

WOERDEN - 14 augustus 2002 - Het bijhouden van de administratieve papierwinkel bederft voor veel horecaondernemers de zin in het ondernemen. "Ik krijg steeds meer signalen van ondernemers die overwegen te stoppen met hun horecabedrijf. Ze zijn het zat om tientallen formulieren in te moeten vullen en urenlang met hun boekhouder te moeten overleggen", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Horecamensen willen ondernemen, mensen gastvrij ontvangen. Ze runnen geen administratiekantoor voor de overheid." Koninklijk Horeca Nederland roept het kabinet Balkenende op om de administratieve lastenverlichting serieus aan te pakken.

Van alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vullen de horecaondernemers de meeste formulieren in. De administratieve lastendruk in de horecasector is bijna 4 keer zo hoog dan bij een gemiddeld bedrijf. Uit de Monitor Administratieve Lasten van het onderzoeksinstituut EIM blijkt dat de totale administratieve lasten vorig jaar met 6,8% zijn toegenomen.

Falend paars beleid

Wat zijn eigenlijk administratieve lasten? Het zijn door de gemeentelijke of rijksoverheid opgelegde verplichtingen om informatie bij te houden als gevolg van wet- en regelgeving. Het totale pakket van administratieve lasten heeft alle ondernemers vorig jaar in totaal 9,3 miljard gekost. Voor een horecaondernemer kan deze kostenpost oplopen tot 30.000,-.

Van 1994 tot 2002 hebben de paarse kabinetten geprobeerd om de administratieve lastendruk fors te laten dalen. Paars I is erin geslaagd zijn streven van 6% te halen. Maar het tweede paarse kabinet heeft zijn ambitie om de administratieve lastendruk met 25% te laten dalen niet waar gemaakt. Jeu Claes: "Paars heeft op dit punt gefaald. Kok en de zijnen hebben hun beloften alleen maar verwoord in goede voornemens en onderzoeksrapporten. Maar de horeca schiet niet zoveel op alleen woorden, ze wil daden zien! Van alle sectoren in ons land gaat de horeca met ruim 140 wetten het meest gebukt onder deze lastendruk."

Minder regels, minder ambtenaren

De opeenstapeling van wetten en regels voor de horecabranche leidt er toe dat Koninklijk Horeca Nederland initiatieven ontwikkelt om het nut en de noodzaak van sommige regelgeving aan de kaak te stellen. Jeu Claes: "Het afschaffen van overbodige vergunningen, heldere procedures, geïntegreerd beleid en integrale handhaving. Dat streeft Horeca Nederland na voor de horecabranche. We willen daarmee het nieuwe kabinet van Jan Peter Balkenende ondersteunen in zijn streven het mes te zetten in het ambtenarenapparaat. Minder regels, minder formulieren, minder ambtenaren! Dat moet het adagium worden van de ministers Heinsbroek van Economische Zaken en Remkes van Binnenlandse Zaken als zij nieuw beleid gaan maken voor ondernemers in het algemeen en de horeca in het bijzonder. Ondernemers snakken naar verlichting van de administratieve lastendruk. Heinsbroek en Remkes, toon daadkracht door minder wetten en regels!"

Noot voor de redactie -