Actueel

Rapport DSM-ramp moet deels openbaar

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 14-08-2002

De Raad van State heeft uitgesproken dat het rapport over de ramp in met een Naftakraker deels openbaar gemaakt moet worden. Het rapport was opgesteld door DSM zelf voor intern gebruik. Door de DSM-Onderzoekscommissie was al een (openbaar) rapport opgesteld. Om een vergelijking te kunnen maken tussen beide rapporten is het interne rapport vertrouwelijk aan de Minister gestuurd.

De Stichting Nabestaanden DSM-ramp 1975 en een journalist van het Limburgs Dagblad namen geen genoegen met alleen het openbare rapport en vroegen ook het interne DSM rapport bij de Minister op. Zij deden daarvoor een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De Minister weigerde het rapport af te staan. Beide belangstellenden gingen daarop in beroep bij de rechtbank, zie de uitspraak AD3422. De rechtbank oordeelde dat het interne rapport deels openbaar gemaakt moet worden.

Zowel DSM als de journalist gingen in hoger beroep bij de Raad van State.

Ook de Raad van State is van mening dat de WOB op het gewraakte rapport van toepassing is.
Op verzoek van de rechtbank is een deskundigenrapport uitgebracht. Omdat ook hierin (geheime) bedrijfsgegevens staan is dit deskundigenrapport toen niet aan eisers gestuurd. Volgens de Raad van State had het deskundigenrapport zó opgesteld moeten worden dat het naar beide partijen gestuurd kon worden. Op verzoek van eiser is deze fout gepasseerd en is er gelijk uitspraak gedaan. De Raad onderschrijft tenslotte het oordeel van de rechtbank dat het interne DSM-rapport niet louter bedrijfs- en fabricagegegevens bevat.

De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank; het opgevraagde interne rapport moet deels openbaar gemaakt worden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE6469
(Zie het originele bericht)