Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/2687
datum
14-08-2002

onderwerp
Kamervraag (2010213120) inzake aanvraagformulieren LASER TRC 2002/6506

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de vraag van het lid Koopmans (CDA) over aanvraagformulieren LASER bericht ik u het volgende.

datum
14-08-2002

kenmerk
DL. 2002/2687

bijlage

1
Ja.

2
Van de 51.487 aanvragen zijn er 31.201 teruggestuurd. Dit is 60,6%, wat 10% hoger is dan in voorgaande jaren, toen er separaat opgave voor de MacSharry regeling werd gedaan.

3
De kosten van het terugzenden van formulieren waren begroot op 360.000 Euro. Met 10% hogere aantallen zal dit ongeveer uitkomen op 400.000 Euro.

4
Het klopt dat in sommige gevallen formulieren worden teruggestuurd vanwege kleine fouten en/of ontbrekende gegevens. Dat gaat vaak om fouten die de aanvrager alleen zelf kan herstellen, bijvoorbeeld het plaatsen van een handtekening onder de aanvraag, het juist intekenen van een perceel op een kaartje e.d.

Voor de Aanvraag Oppervlakte geldt dat het een Europese subsidieregeling is, waarop klanten vrijwillig een beroep kunnen doen. Aanvragen moeten compleet en foutloos zijn, voordat ze in behandeling genomen kunnen worden. De aanvrager is de enige die zijn opgave mag wijzigen. LASER is verplicht zich te houden aan de Brusselse regelgeving met betrekking tot ambtelijke wijzigingen. Hierdoor worden jaarlijks vele formulieren teruggezonden voor aanvullende gegevens. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat fouten door de boeren zelf heel snel worden hersteld. Ook dit jaar heeft 80% van de aanvragers binnen 14 dagen na retourzending door LASER, alle fouten hersteld.

Op het formulier 'Overzicht Gewaspercelen' wordt aan de klant onder andere gevraagd voor ieder perceel grondgebruik en zaai- of pootdatum in te vullen. Dit is van belang voor de verificatie van de meststoffenwet. Bij braak is dit logischerwijze het begin van de braakperiode. Dat is echter niet duidelijk geweest voor alle boeren en dit zal in de toekomst beter worden toegelicht op het formulier.

5
Ik zal u het komende najaar een evaluatie van de gecombineerde aanvraag 2002 doen toekomen. Die zal ook ingaan op de mogelijkheden om dit proces de komende jaren te verbeteren. Verder zal ingegaan worden op de mogelijkheden van ambtshalve correcties, waarover echter, zoals ik hierboven al heb aangegeven, vanuit EU-kaders beperkingen zijn gesteld.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Koopmans (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over aanvraagformulieren LASER. (Ingezonden 29 juli 2002)

1
Hebt u kennisgenomen van het feit dat LASER grote hoeveelheden formulieren inzake de gecombineerde aanvragen (MacSharry, meitelling etc.) terugstuurt naar de aanvragers? 1

2
Hoeveel formulieren worden of zijn teruggestuurd naar de aanvragers? Welk percentage van de ingeleverde formulieren is dit?

3
Hoe groot schat u de extra verwerkingskosten van deze extra formulieren?

4
Klopt het dat veel formulieren teruggestuurd worden vanwege minimale fouten en soms zelfs onlogische vraagstelling of toelichting? 2

5
Kunt u de Kamer een evaluatie van de gecombineerde aanvraag doen toekomen die vooral tot doel heeft om tot een vergaande vereenvoudiging van de gecombineerde aanvraag te komen? Kunt u daarbij ambtshalve correctiemogelijkheden voor minimale fouten introduceren?

1 Agrarisch Dagblad, 24 juli jl.
2 Zie bijvoorbeeld de vraag wanneer de precieze zaaidatum (?) is van zwarte braak. Het antwoord op deze vraag is van belang voor de tekening van een MacSharry-bijdrage.

up Reageren
Homepage

---