Ingezonden persbericht

Medio augustus 2002 verschijnt bij uitgeverij De Appelbloesem Pers te Amsterdam een geheel herziene vertaling van Rudolf Otto's beroemde boek 'Das Heilige'

Leesvellen in de vorm van een PDF-bestand zijn beschikbaar.

Flaptekst:

Mogador, zaterdag 27 mei 1911

Het is sabbat. Al in de donkere en onvoorstelbaar smerige steeg naar het huis horen we die eentonige mengeling van gebeden en schriftlezing, dat nasale half gezongen, half gesproken geluid dat de Kerk en de Moskee hebben overgenomen van de Synagoge. Het geluid is aangenaam, en al spoedig kunnen vaste stembuigingen en ritmes worden onderscheiden die elkaar met regelmatige tussenpozen opvolgen als een Leitmotiv. Je oor probeert grip te krijgen op de woorden, maar dat lukt nauwelijks en je hebt de poging al bijna opgegeven als je in die wanordelijke brij van geluiden plotseling, met een schok herkent, alomspannend, helder en onmiskenbaar: Kadosh, Kadosh, Kadosh Elohim Adonai Zebaoth Male¹u hashamayim wahaarets kebodo! (Heilig, Heilig, Heilig, Here God der Heerscharen, hemel en aarde zijn vol van Uw glorie!)
Ik heb het Sanctus Sanctus Sanctus van de kardinalen in de Sint-Pieter gehoord, het Swiat Swiat Swiat in de kathedraal van het Kremlin en het Holy Holy Holy van de Patriarch in Jeruzalem. In welke taal dan ook, deze woorden, de hoogstverhevene ooit door menselijke lippen gevormd, raken je in het diepst van je ziel, met een machtige huivering het mysterie van die andere wereld die erin verborgen ligt oproepend en openbarend. En dat, sterker dan waar ook, hier in deze bescheiden plaats, waar ze weerklinken in dezelfde taal waarin Jesaja ze ooit als eerste ontving, en gesproken door de lippen van de mensen die deze woorden rechtstreeks beërfden.

Het heilige ­ sedert de prachtige studie van Rudolf Otto weten we wat we toch eigenlijk allang wisten, maar nu om het nooit weer te vergeten. Gerardus van der Leeuw

In Een wijze uit het westen, beschouwingen over Rudolf Otto en het heilige zijn ook twee bijlagen met aanvullingen op Het heilige opgenomen.

nur: 706 Godsdienstwetenschap, 728 Spiritualiteit en 770 Psychologie

isbn: 90-80300-1-7

http://www.home.zonnet.nl/williamjames/Het%20heilige%203e%20druk/Inhoud.html

Met vriendelijke groet,

Daniël Mok, uitgever

UITGEVERIJ DE APPELBLOESEM PERS

Kinderdijkstraat 77-II
1079 GE AMSTERDAM
Telefoon: (020) 6446907