Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 12-08-2002
Onderwerp: Burgerzaken

Op donderdag 15 augustus wordt in Park Eekhout het Indië-monument officieel opgericht. Het is een herinnering aan alle omgekomen burgers en militairen in Azië in de periode 1941-1962. De onthulling van het monument gebeurt door nabestaanden en leerlingen van de Parkschool.

Sinds 15 augustus 1991 herdenkt Zwolle de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië zijn gevallen. Dit gebeurde tot nu toe ieder jaar bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark. Bij het 11-jarig bestaan van deze herdenking is de wens uitgesproken om vanaf 2002 bij een 'eigen' monument te herdenken. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met plaatsing van een monument in het Park Eekhout. Het is een gedenkteken geworden voor alle militaire- en burgerslachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië in de periode 1941 tot 1962. Dit betreft naast de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de Japanse bezetting (1941-1945), ook de gevallenen ten gevolge van de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Nieuw-Guinea (1949-1962).

Monument met gedenkplaat
Met de oprichting van een Indië-monument in Zwolle krijgt deze herdenking dus ook letterlijk een plaats in de stad. De stichting Indië Monument Zwolle heeft in samenwerking met de gemeente een ontwerp van Catharina Ramaekers voor het monument gekozen. Op initiatief van de stichting is hierop een plaat met namen van militaire slachtoffers aangebracht. Het betreft militairen die in de periode na 5 mei 1945 -1962 uitgezonden zijn naar Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea en tijdens deze uitzending om het leven zijn gekomen. Het gaat specifiek om militairen die bij hun overlijden ingeschreven stonden bij de burgerlijke stand van de gemeenten Zwolle en Zwollerkerspel.

Onthulling
Het monument is geadopteerd door groep 8 van de Parkschool. De leerlingen zullen daarom, samen met enkele nabestaanden, het monument onthullen tijdens de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 15 augustus. De herdenking begint om 19.30 met de onthulling, gevolgd door toespraken van de heer Hurink (voorzitter Stichting Indië-monument Zwolle) en wethouder John Berends. Om 20.00 uur worden er twee minuten stilte betracht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Aansluitend vinden er een kranslegging en defilé plaats.

Zie ook:
Oproep Indië Monument

Bron: Communicatie
Datum van 12-08-2002 tot 15-08-2002