Gemeente Almere

Keywords:

Nationale bouwfondsprijsvraag van start in Almere

Het Aanzien van Nederland III

Mix to the Max, ontwerpen aan de complete stad

Gemeente Almere nodigt de pers uit om op donderdag 15 augustus 2002 de start van de derde editie van de nationale Bouwfondsprijsvraag 'Het Aanzien van Nederland' bij te wonen. Deze prestigieuze prijsvraag draagt deze keer het motto 'MIX TO THE MAX, ontwerpen aan de complete stad'. De bijeenkomst begint om 11.00 uur in de perskamer van het stadhuis waar de pers een korte uitleg krijgt over de opzet van de prijsvraag. Tevens wordt ingegaan op het avondvullend televisieprogramma waarmee het project in april 2003 wordt afgerond.

Daarna gaat de pers per bus naar de locatie die inzet is van de prijsvraag. Tijdens de tour laat een stedenbouwkundige de pers de complexiteit en de context van de opgave zien. Op de locatie wordt op symbolische wijze het startschot gegeven voor de Bouwfondsprijsvraag. Wethouder Bijl van Ruimtelijke Ordening in Almere zal daar een billboard onthullen ter markering van de wedstrijdlocatie. Hij krijgt daar aansluitend het eerste exemplaar van de wedstrijdbrochure aangeboden.

De persbijeenkomst wordt om 12.30 uur afgesloten met een lunch in het Museum de Paviljoens, waar u de gelegenheid krijgt vragen te stellen aan alle betrokkenen.

Nieuwe opzet van de nationale Bouwfondsprijsvraag

De derde editie van de prijsvraag is op een aantal punten sterk vernieuwd, waardoor met name het avondvullende TV-programma rond de uitreiking van de prijs concreter en spannender wordt:
* Het realiteitsgehalte is aanzienlijk hoger, omdat de gemeente Almere zich heeft gecommitteerd aan uitvoering van het winnende ontwerp. De gemeenteraad van Almere kiest de winnende inzending uit drie genomineerde ontwerpen, waarvan er één door de jury wordt voorgedragen.

* 'meester-gezel' formule: jonge ontwerpers worden in samenwerking met seniorontwerpers uitgedaagd om creatieve, innovatieve en haalbare ontwerpideeën te ontwikkelen over de nieuwe stedelijkheid van de 21e eeuw. Hierbij zijn meervoudig ruimtegebruik, functiemenging, bereikbaarheid en verbondenheid met andere knooppunten in de stad en daarbuiten, de nieuwe ruimtelijke themas.

* De gemeente Almere, bekend om haar platform voor het architectonisch en stedenbouwkundig experiment, stelt hiervoor een representatieve locatie beschikbaar: het gebied tussen spoor en Evenaar dichtbij het toekomstige station Almere Oostvaarders in de wijk Almere Buiten.

* De Bouwfondsprijsvraag bestaat in deze editie uit twee ronden. In de eerste ronde gaat het vooral om creatieve ontwerpideeën. Hoewel in deze ronde de ontwerpideeën betrekking hebben op de locatie in Almere, moeten ze ook elders in Nederland kunnen worden ingezet bij nieuwe stedelijke opgaven en bij herontwikkeling. In de tweede ronde gaat het om een meervoudige opdracht. Drie ontwerpteams, door een vakjury onder leiding van oud-minister Loek Hermans genomineerd, moeten de uitwerking van hun ontwerp meer toespitsen op de locatie om de kans op realisatie van het winnende ontwerp te vergroten. Zij ontvangen hiervoor een honorarium van 7.000 euro. Het winnende ontwerpteam ontvangt de Bouwfondsprijs van 15.000 euro.

De uitwerking en jurering van de drie genomineerde ontwerpen worden door een televisieploeg gevolgd. Als de ontwerpen zijn uitgewerkt, worden ze gevisualiseerd in driedimensionale videos, waarmee de ontwerpteams de confrontatie aangaan met gemeenteraad en bevolking van Almere. Ook die confrontaties worden voor het latere televisieprogramma vastgelegd. De reportages vormen een onderdeel van het avondvullend televisieprogramma Het Aanzien van Nederland" dat in april 2003 door de NPS wordt uitgezonden. Tijdens de uitzending zal de gemeenteraad van Almere bekend maken welk ontwerp het beste past binnen het ontwikkelingsplan Almere Buiten Oost, 'Tussen Spoor en Evenaar'.

(geplaatst 13 augustus 2002)

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere