United Services Group

United Services Group verlaagt winstverwachting 2002

Almere, 15 augustus 2002. Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarresultaten op 4 september aanstaande, deelt de Raad van Bestuur van United Services Group N.V. het volgende mede. United Services Group heeft met haar mix aan arbeidsmarktdiensten en wijze van marktbewerking uitstekende resultaten gerealiseerd op markten die al enkele jaren door neergang worden gekenmerkt. Op grond van de zich thans aftekenende trends op de verschillende markten in Europa, waarop United Services Group met haar arbeidsmarktdiensten actief is, kan worden geconstateerd dat door langer uitblijven van economisch herstel dan verwacht, de vraag naar flexibele arbeid in een aantal landen en sectoren eveneens achterblijft bij de verwachtingen.
· Nederland
De uitzendmarkt daalde over het eerste halfjaar ruim 10% ten opzichte van 2001. Desondanks heeft de uitzenddivisie van United Services Group (exclusief Start Uitzendbureau) een lichte omzetgroei kunnen realiseren in het officesegment binnen met name het Midden en Kleinbedrijf. De divisie techniek (goed voor circa 30% van de omzet in Nederland) werd daarentegen geconfron-teerd met de effecten van een aanhoudend laag investeringsniveau. Dit impliceerde voortijdige beëindiging van projecten en het op substantiële schaal uitblijven van nieuwe aanbestedingen. Zowel omzet als winstontwikkeling bleven hierdoor, met name vanaf de laatste helft van het tweede kwartaal, aanzienlijk achter bij de prognose. Voortschrijdend inzicht leert verder dat de huidige trend onvoldoende tekenen van verbetering laat zien om de opgelopen achterstand in de resterende maanden van 2002 goed te maken. Dit, ondanks het gegeven dat de tweede helft van het jaar voor de technische divisie historisch gezien altijd beduidend beter is dan de eerste helft.
· Duitsland
Zoals bekend wordt de situatie op de Duitse arbeidsmarkt onder meer gekenmerkt door een zeer hoge werkloosheid alsmede starre regelgeving die de ontwikkeling van flexibilisering van arbeid in de weg staan. De Duitse regering heeft de verwachtingen, om wet en regelgeving te flexibiliseren tijdens haar zittingsperiode, niet kunnen concretiseren. Deze ontwikkelingen zijn ook voor de Duitse uitzenddivisie van United Services Group de oorzaak voor achterblijvende resultaten. De invoering van een efficiëntere methode van marktbewerking vertaalt zich sinds enkele maanden in een duidelijke stijging van het aantal werkzame uitzendkrachten. De in de eerste helft van 2002 opgelopen achterstand ten opzichte van de begroting zal desondanks onvoldoende kunnen worden gecompenseerd.
· Italië
Over de eerste helft van 2002 heeft de werkmaatschappij Start Italië haar omzet verviervoudigd ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2001. Momenteel is sprake van een stabilisatie van de omzet waardoor het zich laat aanzien dat het breakeven stadium later zal worden bereikt dan verwacht.

De overige divisies ontwikkelen zich in lijn met hun prognoses.

Maatregelen
In algemene zin zijn in de afgelopen maanden op brede schaal kostenverlagende maatregelen getroffen, met behoud van commerciële slagvaardigheid. Binnen de divisie techniek zijn centraal aangestuurde activiteiten ontwikkeld om medewerkers vanuit zogenaamde leegloopsituaties te herplaatsen op nieuw geacquireerde projecten. Hierdoor kon het aantal improductieve medewerkers binnen aanvaardbare grenzen worden teruggedrongen. In Duitsland zal het kostenniveau verder worden teruggebracht door optimalisatie van het vestigingennet, waarbij de momenteel stijgende tendens van het aantal werkzame uitzendkrachten naar verwachting zal doorzetten. Met betrekking tot de Italiaanse operatie zal op korte termijn het vestigingennet worden geoptimaliseerd, alsmede belangrijke kostenreducties in het backoffice worden geëffectueerd.

Prognose voor 2002 aangepast
Op grond van de huidige inzichten verwacht de Raad van Bestuur dat het resultaat over het gehele jaar 2002, voor amortisatie van goodwill, met ca. 25% zal achterblijven ten opzichte van 2001. De winst per gewoon aandeel, voor amortisatie, zal over 2002 eveneens met ca. 30% lager uitkomen, in afwijking van de eerder afgegeven prognose van een winst per aandeel van Euro 2,28. Hierbij is overigens rekening gehouden met de vergroting van bijna 10% van het aantal uitstaande gewone aandelen na de onderhandse emissie van 24 april 2002 in verband met de verwerving van een meerderheidsbelang in Start Holding. De resultaten van Start Holding zijn vanaf 1 juni 2002 meegeconsolideerd in de cijfers van United Services Group. Het is op basis van de huidige inzichten aannemelijk dat Start Holding zich, behoudens Italië, over 2002 volgens planning zal ontwikkelen.

De definitieve halfjaarresultaten 2002 zullen op woensdag 4 september aanstaande tijdens beurs bekend worden gemaakt.

Raad van Bestuur
United Services Group N.V.

Voor nadere informatie:

de heer Leo W. Houwen (telefoonnummer +31 (0)36 529 95 07

internetadres: www.UnitedServicesGroup.nl


United Services Group N.V.
Direct telefoonnummer: + 31 (0)36 529 9505
Direct faxnummer: + 31 (0)36 529 9509
E-mailadres: lwezenaar@unitedsg.nl