Ten Cate NV

Halfjaarresultaat 2002

2002-I : 64% winststijging
De nettowinst van Koninklijke Ten Cate (technisch textiel en technische componenten) is in de eerste zes maanden van 2002 met 64% gestegen tot ¤ 10,8 miljoen (2001: ¤ 6,6 mln). Dit is conform de recent gepubliceerde voorlopige resultaten. De concernomzet bedroeg ¤ 322,8 miljoen (2001: ¤ 321,5 mln). Het bedrijfsresultaat (EBIT) is van ¤ 8,6 miljoen in de eerste helft van 2001 gestegen tot ¤ 14,6 miljoen (+70%). De winst per aandeel stijgt van ¤ 1,39 tot ¤ 2,28 (+64%). Het aantal aandelen is ten gevolge van het stockdividend 2001 met 1,7% uitgebreid.

De winstverbetering is opgetreden in zowel de sector Technisch Textiel als de Technische Componenten. De belangrijkste oorzaken zijn de fors hogere winsten bij Ten Cate Nicolon in de Verenigde Staten (textiel) en de herstelde winstgevendheid bij Ten Cate Enbi (componenten), waar de kostenbasis structureel is verlaagd.

Technisch Textiel
De sector Technisch Textiel realiseerde bij 3,5 % omzetstijging een verbetering van het bedrijfsresultaat met 20% tot ¤ 14,3 miljoen (2001: ¤ 11,9 mln) In de sector Technisch Textiel bezit Ten Cate leidende posities in markten die een sterke groei vertonen. De groep Ten Cate Advanced Composites profiteert van een voortgaande groei van de vraag naar antiballistieke producten. Hoewel de vliegtuigbouw stagneert, werd ook in deze markt een lichte omzettoename gerealiseerd. Met name in de VS is Bryte Technologies succesvol met de toelevering aan de bouw van kleine vliegtuigen. Over het gehele jaar wordt voor deze groep een sterke toename van de omzet verwacht. De kunstgrasactiviteiten (Grass Fibres) zijn in toenemende mate op de voetbalmarkt gericht. Verwacht wordt dat de totale omzet van de kunstgrasactiviteiten ten opzichte van 2001 sterk zal toenemen.

Een aantal activiteiten vertoont een omzetdaling door de algehele economische situatie. Met name de markt voor synthetische weefsels voor agrarische toepassingen stagneert. Voorts daalde het aandeel commodities in de afzet van bedrijfskleding.
De meeste producten binnen de sector Technisch Textiel, die veelal gebaseerd zijn op specifieke eigenschappen met een hoge toegevoegde waarde voor de klant, tonen zich echter redelijk bestendig tegen het huidige economische klimaat. De omzet van de gehele sector Technisch Textiel zal in 2002 over het geheel stijgen met circa 4%.

Technische Componenten
De omzet van de sector Technische Componenten daalde in een stagnerende markt met 5%. Het bedrijfsresultaat verbeterde sterk tot ¤ 3,9 miljoen (2001: - ¤ 1,3 mln).
Ten Cate Enbi (onder andere rollers voor printers en copiers) werd door de sluiting van vier fabrieken, het drastisch verlagen van het kostenniveau en een aantal nieuwe orderprogramma's, eerder winstgevend dan aanvankelijk werd aangenomen.
Ten Cate Plasticum (kunststof verpakkingen voor onder andere fabrikanten van huishoudelijke artikelen en producten voor persoonlijke verzorging) boekte positieve resultaten. Wel hebben bepaalde marktsegmenten te maken met een teruglopende consumentenvraag en stegen de grondstofprijzen aan het eind van het eerste halfjaar met 8 á 10%. Ook hier is het kostenniveau in de afgelopen jaren substantieel teruggebracht om teruglopende omzet te kunnen opvangen. De hogere grondstofkosten zullen de resultaten van Ten Cate Plasticum ook in het tweede halfjaar negatief beïnvloeden. Over geheel 2002 zal Ten Cate Plasticum naar verwachting evenwel een forse winstverbetering te zien geven ten opzichte van 2001.
De onlangs ontwikkelde USP®-spraycap wordt momenteel door verschillende A-merken getest. De lead-time voor introductie van dit nieuwe product is langer dan verwacht, maar de vooruitzichten ervoor zijn onveranderd sterk.

Mega Valves International (voorraadhoudende groothandel in watertransportsystemen) toonde in de kernbedrijven Bosta (Benelux/UK) en Bevo (Duitsland) een bevredigende omzet en resultaat. Taxy (Frankrijk) leed nog verlies. In de loop van 2002 zal het assortiment van Taxy in lijn worden gebracht met de rest van de Mega-Valvesorganisatie en zullen nog twee Franse vestigingen worden gesloten. In principe biedt de Franse markt echter goede perspectieven voor een winstgevende vestiging binnen het Europese netwerk van deze groep.

Binnen de gehele sector Technische Componenten zal over geheel 2002 sprake zijn van een lager omzetniveau (-4 á -5 %) dan in 2001, maar met een aanzienlijk betere winstgevendheid.

Deelnemingen
De bijdrage van Synbra Group (50%) bleef achter bij die van 2001 door incidentele problemen bij de grondstoftoelevering en een afnemende vraag naar consumentenelektronica en witgoed, waarvoor Synbra beschermende verpakking produceert. De andere activiteit - isolatie voor de bouwsector - toonde per saldo een stabiel beeld. Het aandeel van deelnemingen in het resultaat daalde met ¤ 0,9 miljoen tot ¤ 2,4 miljoen.

Holding en Services
Het bedrijfsresultaat van de holding en ondersteunende diensten bedroeg - ¤ 3,6 miljoen (2001: - ¤ 2,0 mln). De toename van de kosten heeft vooral betrekking op incidenteel gestegen consultancy- en juridische kosten. In 2001 is een project gestart met als doel de beheersbaarheid van het concern te vergroten en operationele risico's te reduceren. Hiertoe zijn reeds diverse operational audits uitgevoerd.

Balans, financiële positie en liquiditeit
De financiële positie is aanzienlijk verbeterd. Door beheersing van het werkkapitaal(-18% ten opzichte van medio 2001) en een gematigd investeringsniveau is de schuldenpositie sinds medio 2001 afgebouwd met ¤ 50 miljoen tot ¤ 171 miljoen. Dit leidt tot een rentedekking van 2,75, ruim boven het met de financiers overeengekomen covenant. De voor goodwill gecorrigeerde solvabiliteit (30,3%) bevindt zich nog onder de met de banken overeengekomen norm (32,5%). Inmiddels zijn besprekingen gestart om een middellange financiering te arrangeren. Daarbij zal tevens getracht worden het garantievermogen door middel van achterstelling te versterken. De liquiditeit verbeterde, doordat de kasstroom zich positiever ontwikkelde dan in de eerste helft van 2001.

Vooruitzichten
Over het gehele jaar verwacht Koninklijke Ten Cate een vrijwel gelijke omzet als in 2001 te behalen. Het resultaat zal echter op grond van de genomen maatregelen een forse verbetering laten zien tot een niveau van circa ¤ 16 á 17 mln. De verwachting blijft gehandhaafd dat Ten Cate in staat zal zijn om over een langere periode een winstgroei van gemiddeld circa 10% per jaar te realiseren.

Almelo, 15 augustus 2002

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
-Kerngegevens, Winst/Verliesrekening, Balans, Kasstroomoverzicht en Mutatieoverzicht Eigen Vermogen: zie Investor Relations/Financial Highlights
Gegevens per Sector: zie Investor Relations/Key figures per sector