Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Sociale Wetenschappen

Dr. Cilia Witteman benoemd tot hoogleraar psychodiagnostiek

Dr. Cilia Witteman is per 1 september benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Psychodiagnostiek, in het bijzonder de diagnostische besluitvorming'. Het betreft een Van der Leeuwleerstoel, die deel uitmaakt van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Van der Leeuwleerstoelen moeten een betere in- en doorstroom van jonge wetenschappers mogelijk maken. Dr. Witteman was tot haar benoeming in Nijmegen verbonden aan de opleiding informatiekunde van de Faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht.

Caecilia Liesbeth Maria Witteman (1954, Amsterdam) behaalde diploma's op uiteenlopende gebieden, zoals: mode aan de academie Charles Montaigne, Engels MO-A en het doctoraal filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar afstudeeronderwerp waren de methoden en vooronderstellingen van computersimulaties van menselijke beslissingen. Ze promoveerde in 1992 op een dissertatie in de cognitiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Titel: Competence and Performance in Belief Revision and a Case Study of Belief in a Treatment Method for Depression (Vermogen en prestatie in het herzien van opvattingen over een behandelingsplan voor depressiviteit). Daarin onderzocht zij hoe psychotherapeuten komen tot hun opvattingen en hun beslissingen over het beste behandelingsplan voor depressieve patiënten en hoe zij die opvattingen bijstellen als zij nieuwe informatie krijgen over die patiënten. Ook ontwikkelde zij een (gecomputeriseerde) methode om psychotherapeuten te assisteren bij het nemen van hun behandelingsbeslissingen.

Dr. Witteman werkte onder meer als lerares Engels aan de Openbare Scholengemeenschap in Huizen en als stafmedewerker algemene zaken bij de Gemeentelijke Sociale Dienst in Amsterdam. Sinds 1988 is ze verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar ze twaalf jaar onderwijs verzorgde en onderzoek deed op het gebied van de psychonomie, met name de cognitieve psychologie en de psychologische besliskunde. Van 1993-1999 was ze lid en vice-voorzitter van de onderwijscommissie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie; in het jaar 2000 was ze daar ook onderwijsmanager. Sinds 2000 was ze verbonden aan het onderwijsinstituut informatiekunde, als docent en onderzoeker en als vice-voorzitter van het onderwijsbestuur en onderwijsmanager. Dr. Witteman heeft veel gepubliceerd, met name op het gebied van de methodieken voor kennisgebaseerde en besliskundig gestuurde psychodiagnostiek en de behandeling van depressieve patiënten. Aandachtsveld in Nijmegen is het fundamentele en toegepaste onderzoek naar psychodiagnostische besluitvorming. Het fundamentele onderzoek richt zich op het analyseren en formeel modelleren van diagnostische beslisprocessen, het toegepast onderzoek op het ontwerpen van (deels gecomputeriseerde) diagnostische protocollen, met name voor de orthopedagogiek. De leerstoel is, wat het onderwijs betreft, gepositioneerd in het onderwijsinstituut voor Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde; wat het onderzoek betreft in het Nijmeegs Universitair Onderzoeksinstituut voor Opvoeding en Onderwijs (NUOVO).
15-8-2002