Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Dr. Gerco Angenent benoemd tot bijzonder hoogleraar ontwikkelingsbiologie van planten

Dr. G.C. Angenent is per 1 september benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Ontwikkelingsbiologie van planten met speciale aandacht voor de functionele genomica'. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds en geldt voor een periode van 3 jaar, met mogelijke verlenging voor nog eens 5 jaar. Angenent is verbonden aan Plant Research International b.v. te Wageningen.

Gerco Angenent, geboren in 1960 in Wageningen, studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit. Hij promoveerde in 1989 aan de Rijksuniversiteit Leiden op een onderzoek naar de genetica van de plantenvirus TRV.
Hij werkte twee jaar als post-doc bij de afdeling moleculaire celbiologie van de Universiteit Utrecht. In 1991 trad hij in dienst van het DLO onderzoeksinstituut Plant Research International. Hij werkte er vijf jaar als onderzoeker, vervolgens 4 jaar als onderzoeksleider en sinds 2000 als clusterleider en researchmanager van een business unit. Van 1996-2000 was hij project coördinator van een groot EU project op het gebied van de biotechnologie. Sinds 2001 is hij coördinator van het LNV programma Functional Genomics 2001-2004.

De bijzondere leerstoel is gesitueerd binnen de afdeling Experimentele Plantkunde van de subfaculteit Biologie. Prof. Angenent zal zich hier richten op de moleculaire regulatie van plantontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op processen die zich afspelen in de bloem en de vrucht. Hierbij zullen allerlei genomics gereedschappen, zoals micro arrays en proteomics gebruikt gaan worden. Dit onderzoek sluit naadloos aan op de onderzoeksactiviteiten binnen de andere leerstoelgroepen van de afdeling.

15-8-2002