Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-08-2002
Politieberichten 14/8 (13.00 uur) t/m 15/8 (07.00 uur)

Leeuwarden: dodelijk bedrijfsongeval
Woensdag omstreeks 08.30 uur vond bij een bedrijf aan de Morseweg een dodelijk ongeval plaats. Een 36-jarige werknemer uit Harlingen was op het terrein bezig met het verplaatsen van betonfunderingselementen. Dit gebeurde met behulp van een portaalkraan, die met een afstandsbediening werd bediend. Toen hij een element op de andere elementen wilde plaatsen, begon dit element (6 ton) te kantelen en kwam op het slachtoffer terecht. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Het slachtoffer werd door de brandweer bevrijd. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 5 tot en met 11 augustus in Friesland 52.911 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan hield 94% zich keurig aan de geldende snelheid. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. Op de Zonnebloemstraat binnen de bebouwde kom van Heerenveen werd een snelheid gemeten van 75 kilometer per uur, een overtreding van 25 kilometer. In Sneek op de Worp Tjaardastaat werd eveneens een snelheid van 75 geconstateerd waar maximaal 50 kilometer is toegestaan. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N910 tussen Dokkum en Westergeest (zondag 18 augustus), op de N381 tussen Donkerbroek en Wijnjewoude (dinsdag 20 augustus) en op de N358 tussen Surhuisterveen en Folgerenlaan (donderdag 22 augustus).

Leeuwarden: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Canadezenlaan. Het portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Torenstraat. Door verbreking van een ruit kwam men binnen. In verband met verbouwingswerkzaamheden, was de woning tijdelijk niet bewoond. Uit de woning werd handgereedschap weggenomen. De nacht ervoor had men ook gereedschap weggenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Workum: woningbrand
Woensdag omstreeks 12.00 uur brak brand uit in een woning aan de Brouwersdyk. De bewoner, een 38-jarige man, had in de gang oud papier in de brand gestoken en had daarop de woning verlaten. De brand bleef beperkt tot een binnenbrand en werd door de brandweer geblust. De bewoner, die een overspannen indruk maakte, werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: diefstal beurs
Dinsdag tussen 00.30 uur en 02.00 uur werd vanaf de balie van een zaak aan de Munnikstraat een beurs weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 44-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: vernieling speeltoestellen.
Tussen zaterdag 10 augustus en woensdag zijn diverse speeltoestellen vernield. Toestellen behoren toe aan een speeltuinvereniging aan de Van Loonstraat. Aangifte werd gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Dokkum: vernieling auto.
Woensdag omstreeks 15.55 uur reed een 50-jarie inwoner van Wolvega in een auto over de Hogepol. Ter hoogte van een winkel stonden 3 personen op de stoep. Toen de bestuurder ter hoogte van deze personen reed, zag hij dat een 37-jarige inwoner van Dokkum, die hij kent, een dikke steen in de richting van zijn auto gooide. Vervolgens hoorde hij een knal en stopte. Bij het uitsappen rende de veroorzaker weg. Schade deuk in linkerportier. Onderzoek wordt voortgezet.

Harlingen: eenzijdige aanrijding met letsel.
Woensdag omstreeks 14.45 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Kimswerderweg. Een 39-jarige inwoner van Harlingen reed op zijn bromfiets en kwam ter hoogte van perceel 32 ten val. Hij schrok vermoedelijk van een tegemoetkomende auto. Door de val brak hij zijn rechterscheenbeen en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek.

Leeuwarden: lokaalvredebreuk ziekenhuis.
Woensdag omstreeks 15.45 uur werd een 23-jarige inwoner van Kollum aangehouden voor lokaalvredebreuk. De man was gisteren opgenomen in MCL aan de Borniastraat voor gebruik van teveel kalmeringstabletten en kon nu weer naar huis. Dit wilde hij niet en wilde graag opgenomen worden. In het kantoor van een in het ziekenhuis werkende psychiater heeft hij de boel kort en klein geslagen. Hij is aangehouden door beveiligingsmensen en toen de politie hem wilde meenemen was hij zeer agressief. Met behulp van pepperspray is de man uiteindelijk geboeid overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: bezit drugs.
Woensdag omstreeks 16.15 uur werd gezien, dat een 33-jarige inwoner van Leeuwarden contact had met 2 drugsdealers. Bij controle bleek hij in het bezit te zijn van een streep cocaïne. Verdachte overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek . Verdachte reed in een Opel Kadett en later bleek deze auto gestolen te zijn in Groningen.

Leeuwarden: vervalsing bromfietscertificaat.
Woensdag omstreeks 18.00 uur kwam een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aan het bureau om een bromfiets van zijn vriend op te halen. Hij overhandigde een bromfietscertificaat en onmiddellijk bleek dat dit certificaat vervalst was. Er zat geen goede foto op. De foto was van zijn vriend, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De 23-jarige aangehouden voor valsheid in geschrifte. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Kollum: rijden onder invloed.
Woensdag omstreeks 18.00 uur werd op de Eyso de Wendtstraat gecontroleerd een 52-jarige inwoner van Kollum. Op bureau blies hij 845 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om

Leeuwarden: aanhouding diefstal auto.
Bij een eerder gehouden controle bleek dat een 33-jarige inwoner van Leeuwarden reed in een gestolen auto. Deze auto was gestolen in Groningen. Auto is overgebracht naar het bureau. Onderzoekt wordt voortgezet.

Appelscha: bezit wapen.
Woensdag omstreeks 17.00 uur werd in een woning aan het Smidslaantje aangehouden een 47-jarige inwoner van Appelscha. Hij zou in het bezit zijn van een wapen. Hij had hiermee ergens mee gezaaid, zoals cowboys dat doen. Bij hem aangetroffen het wapen wat in beslag genomen is. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Beetsterzwaag: snelheidovertreding.
Woensdag omstreeks 20.10 reed een motorrijder van de politie over de A7 richting Drachten Op een gegeven moment werd hij ingehaald door een personenauto, die erg hard reed.. Bij Drachten de auto aan de kant gezet en de bestuurder, een 32-jarige inwoner van Groningen, kreeg een proces-verbaal voor het rijden van 181 km per uur over de A7. Tevens is zijn rijbewijs in gevorderd.

Wijnjewoude: diefstal uit auto.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd er ingebroken in een geparkeerd staande auto aan de Russchenreed Uit de auto werd weggenomen een radio-cdspeler. Geen braaksporen, alleen krassporen. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoner van Wijnjewoude.

Leeuwarden: inbraak woning.
Woensdag tussen 11.30 uur en 16.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Vuurdoornstraat. Een keukenraam werd geforceerd. Weeggenomen is een dvd-speler. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: vernielingen en aanhoudingen.
Kwam een melding binnen dat ruiten van een woning aan de Hooglandswyk eruit lagen. Tevens melding dat iemand verwond was door messteken. Ter plaatse gekomen bleken een aantal personen weggelopen waren en na een duidelijk signalement konden op het Kaatsveld een 3-tal personen worden aangehouden: Drie 19-jarige inwoners van Drachten. Bij de woning bleek dat de ruit van de achterdeur was ingeslagen en dat op diverse deuren bloed zat. In de woning was het een grote chaos. 2 aangevers, bewoners van het pand moeten nog aangifte komen doen. Aanleiding voor de vernielingen zou verband houden met Irakese rituelen. De verdachten overgebracht naar het bureau en een nader onderzoek wordt ingesteld.

Heerenveen: insluiping Zorgcentrum.
Woensdag tussen 16.00 uur en 17.30 uur heeft een insluiping plaats gevonden bij een 86-jarige inwoonster van Heerenveen. Zij bewoont een kamer in een zorgcentrum aan de Fok. Weggenomen is een beurs met geld, wat sieraden en bankpas. De 86-jarige heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs.
Woensdag omstreeks 20.30 uur werd op de Jelke Bangmastraat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zijn auto werd in beslag genomen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Oldeholtwolde, snelheidsovertreding.
Woensdag omstreeks 15.57 uur reed werd geconstateerd dat de bestuurder van een auto, een 46-jarige inwoner van Luttelgeest, op de Rijksweg A32, reed met een snelheid van 179 km per uur. Hier geldt een snelheid van 80 km per uur. Bestuurder werd staande gehouden en tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt. Ook is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Joure, onveilig rijgedrag.
Woensdag omstreeks 19.30 uur werd geconstateerd dat een bestuurder van een motor, een 29-jarige inwoner van Joure, vanaf de minirotonde Geert Knolweg in de richting Scharsterbrug een wheely maakte en vervolgens met hoge snelheid wegreed. Even later haalde een auto in om vervolgens met een wheely weg te rijden. Dit gebeurde op de Sewei. Motorrijder staande gehouden en proces-verbaal aangezegd, voor agressief en onveilig rijden.

Heerenveen: baldadigheid.
Woensdag omstreeks 22.00 uur werd op een schoolplein aan de Lepelaarstraat een vuurtje gestookt. Men had in het vuurtje mogelijk een spuitbus gegooid, welke tot ontploffing kwam. Buurtbewoners waren heftig geschrokken. Op aanwijzing van getuigen is een 16-jarige inwoner van Heerenveen in zijn woning aangehouden voor vandalisme. Op bureau verklaarde hij, dat hij met nog een paar vrienden een vuurtje had gestookt en spuitbus erin had gegooid. Proces-verbaal wordt opgemaakt en een nader onderzoek vrienden.

Heerenveen: inbraak kerk.
Woensdag tussen 21.45 uur en 22.00 uur werd ingebroken in een kerk aan de Tuymelaarstraat. Doior het inslaan van een ruitje aan de achterzijde kwam men binnen. Weggenomen alleen geld, hoeveelheid niet bekend. Aangifte werd gedaan door een 46-jarige inwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: rijden onder invloed.
Donderdag omstreeks 01.10 uur werd op de Dirk Zeperweg gecontroleerd een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. Op bureau blies hij 395 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Heerenveen: aanhoudingen poging inbraak.
Donderdag omstreeks 01.00 uur werden een15-jarige en een 14-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden door beveiligingsmensen. Zij werden aangehouden omdat zij onder een hek waren gekropen bij de stookruimte van het IJsstadion aan de Pim Mulierlaan. Verdachten overgebracht naar het bureau en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Drachten: rijden zonder rijbewijs.
Donderdag omstreeks 01.30 uur werd op de Lauwers gecontroleerd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij controle bleek dat hij geen geldig rijbewijs had. De auto in beslag genomen en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Haulerwijk: rijden onder invloed.
Donderdag omstreeks 02.23 uur werd op de Hoofdweg Boven gecontroleerd een 26-jarige inwoner van Waskemeer. Op bureau blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: inbraak bouwketen en school.
Donderdag omstreeks 02.15 uur kwam een melding binnen van vernieling op een bouwterrein aan de Cornelis Troostweg. Ter plaatse een 16 en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Men had ingebroken in 2 bouwketen en bij fouillering van de 16-jarige kwamen goederen boven water van een inbraak in een school naast het bouwterrein. Verdachten overgebracht voor verder onderzoek en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Bontebok: eenzijdige aanrijding en rijden onder invloed. Donderdag omstreeks 00.45 uur kwam een melding binnen dat op de Hoogeveenseweg ter hoogte van woning een verwarde bebloede man zou zitten. Ter plaatse gekomen bleek het te gaan over een 41-jarige inwoner van Bontebok. Hij had een aanrijding gehad. Bij onderzoek bleek dat hij de auto 200 meter buiten de bebouwde kom tegen een boom had gereden. Per ambulance is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. In het ziekenhuis heeft hij geblazen en de uitslag was 1096 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Tevens is het rijbewijs ingevorderd. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272