Ingezonden persbericht

Den Haag, 15 augustus 2002

Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de Minister-President en de Minister van Economische Zaken


1. Bent u op de hoogte van de veroordeling van het bedrijf Arcade in 1999 wegens ínbreuk op de economische orde' over in 1995 en 1996 gepleegde illegale prijsafspraken , en was de leiding van dit bedrijf toen mede in handen van Herman Heinsbroek, de huidige minister van Economische Zaken? 1)
2. Deelt u de opvatting van de officier van justitie in zijn requisitoir dat de vennootschap de verantwoordelijkheid voor dergelijke prijsafspraken droeg, en is daarmee ook een van de toenmalige directeuren, te weten de heer Heinsbroek, (mede) verantwoordelijk geweest voor deze overtreding van de mededingingsregels?

3. Strekken de onderzoeken van de Nma naar mogelijke prijsafspraken, cq het voorkomen van hoge CD-prijzen in Nederland als gevolg van onvoldoende concurrentie in de CD-branche zich ook uit over de periode's waarin de heer Heinsbroek daarin actief was of economische belangen had?
4. Is het juist dat de Minister van Economische Zaken als eerst verantwoordelijke bewindspersoon voor de Nma informatie heeft of kan verkijgen over lopende onderzoeken bij de Nma en dat hij daarover aanwijzingen zou kunnen geven?

5. Zo ja, acht u het dan juist dat de huidige minister (mede) verantwoordelijkheid heeft over een onderzoek waarin zijn (eerdere) positie en belangen een rol kunnen spelen, en zou het in dat geval niet beter zijn deze verantwoordelijkheid naar een andere bewindspersoon te verleggen?
6. Tast het feit van een (recente) veroordeling, wegens aantasting van de regels voor eerlijke concurrentie, van een bedrijf van een minister van Economische Zaken en zijn persoonlijke betrokkenheid daarbij de geloofwaardigheid van deze bewindspersoon niet fundamenteel aan, omdat de minister van Economische Zaken zijn beleid bij uitstek moet richten op het voorkomen van iedere verstoring van eerlijke concurrentie?
7. Is hierover gesproken bij de formatie van het kabinet?

1) NRC Handelsblad, 14 augustus 2002