Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

RIVM telt meer kinkhoestgevallen

Het aantal gevallen van kinkhoest is de eerste helft van het jaar toegenomen vergeleken bij dezelfde periode in 2001. Mogelijke oorzaak is dat het vaccin geen volledige bescherming meer biedt tegen de bacterie, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM registreerde in 2002 3762 gevallen van kinkhoest. In de eerste zes maanden van 2001 waren dat er 2682.

Het vaccin waarmee kinderen worden ingeënt is al vijftig jaar hetzelfde. Op dit moment bereidt het RIVM een onderzoek voor naar een eventueel nieuw vaccin. Daarbij wordt ook bekeken of het oude vaccin wellicht kan worden aangepast.

In september laat de Gezondheidsraad weten of zij nog dit jaar een apart advies over kinkhoestvaccinatie uitbrengt. Een alternatief is om de kinkhoestvaccinatie mee te nemen in het algemene advies over het Rijksvaccinatieprogramma, dat medio 2003 moet verschijnen.

Overigens beschermt de kinkhoestvaccinatie iemand nooit voor 100 procent. Bij mensen die in het verleden gevaccineerd zijn, verloopt de ziekte wel veel milder. Voor kleine kinderen kan dit het verschil zijn tussen leven en dood. Om extra bescherming te bieden krijgen alle kinderen van 4 jaar sinds 1 juli 2001 een extra prik. Bovendien krijgen zuigelingen sinds vorig jaar de kinkhoestvaccinatie een maand eerder.

Wachttijden in oogzorg 1. Wachttijden in oogzorg Artikel, 10-11-2000