Gemeente Bodegraven

Resultaten eerste fase Vaccinatiecampagne Meningokokken-C in Midden-Holland

Tussen 17 juni en 9 juli 2002 zijn in de regio Midden-Holland 21.431 kinderen in de leeftijd van 14 maanden tot en met 5 jaar en van 15 tot en met 18 jaar gevaccineerd tegen Meningokokken C. In totaal zijn in Midden-Holland 28.444 kinderen opgeroepen. Dit betekent een gemiddeld opkomstpercentage in Midden-Holland van 75,3%. Het opkomstpercentage per gemeente varieert van 57,3 tot 86,9%.

Deze opkomstcijfers geven geen volledig beeld, omdat verschillende ouders hun kinderen voorafgaand aan de landelijke campagne Das goed gedaan op eigen initiatief hebben laten vaccineren. Het percentage reeds gevaccineerden is berekend met behulp van informatie die de GGD bij apothekers en huisartsen heeft ingewonnen. Wanneer dit percentage wordt opgeteld bij het gemiddelde opkomstpercentage in Midden-Holland, dan is naar schatting 89,3% gevaccineerd. De GGD is tevreden met deze resultaten. Het landelijke streefcijfer is immers 90% en dat is in de eerste fase op een fractie na gehaald. De vaccinatiegraad per gemeente ligt met deze correctie tussen de 72,2 en 92,4%. De bijgaande grafiek geeft de opkomst en de geschatte vaccinatiegraad per gemeente weer.

Aan alle kinderen die in juni of juli niet in de gelegenheid waren om hun vaccinatie te komen halen, wordt in het najaar een inhaalmogelijkheid geboden. Ook voor de groep van 6 t/m 15 jarigen, die na de zomer een oproep voor de vaccinatie ontvangen, zal een inhaalmogelijkheid worden georganiseerd. Waar en wanneer dat zal zijn, is nu nog niet bekend.

De groep kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar zal in Bodegraven worden gevaccineerd op donderdag 19 september tussen 14.00 en 20.00 uur in sporthal De Sporthoeve.

Voor algemene vragen over Meningokokken-C kan het gratis landelijke telefoonnummer 0800 300 80 51 worden gebeld of kan men de website www.vaccinatie.minvws.nl bezoeken. Voor specifieke informatie over de campagne in Midden-Holland is een speciale website bij de GGD Midden-Holland geopend. Het adres is www.ggdmiddenholland.nl of www.ismh.nl. Vanaf maandag 2 september zal de speciale GGD-informatielijn over de campagne ook weer geopend zijn. De infolijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar onder nummer (0182) 545 545.