Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-29

Den Haag, 15 augustus 2002

NMa: Postcodeloterij mag BankGiroLoterij overnemen

De Postcodeloterij heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het groene licht gekregen voor de overname van de BankGiroLoterij. Op het gebied van loterijen en lottospelen blijven na deze overname drie spelers actief, nl. de Postcodeloterij, de Lotto en de Staatsloterij. De Staatsloterij is de grootste met een marktaandeel van rond de 55%, de Postcodeloterij heeft na de overname een marktaandeel van rond de 35%. Omdat het marktaandeel van de Postcodeloterij door de overname slechts met een gering percentage toeneemt en de Staatsloterij op deze markt veruit de grootste speler blijft, heeft de NMa geen reden om aan te nemen dat door deze overname een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Daarnaast ondervinden deze partijen concurrentiedruk van onder andere krasloten, kleinschalige loterijen en buitenlandse loterijen en lottospelen.

Omdat slechts een gering aantal partijen op deze markt actief is, heeft de NMa ook onderzocht of er gevaar bestaat voor onderlinge afstemming tussen deze partijen waardoor een collectieve machtspositie zou kunnen ontstaan. Omdat de drie spelers onderling sterk verschillen wat omvang en producten betreft, de markt zich niet leent voor onderlinge afstemming, er momenteel onderling volop wordt geconcurreerd en de markt nog kan groeien, heeft de NMa geen aanwijzingen dat er een collectieve machtspositie zou kunnen ontstaan.

Postcodeloterij en Lotto zijn goede doelenloterijen, de Staatsloterij is dat niet. Door deze overname worden er voor de goede doelen twee spelers samengevoegd. Hier staat tegenover dat de opbrengsten voor goede doelen door de nieuwe combinatie groter kunnen zijn. Bovendien vormen opbrengsten uit loterijen slechts een gering deel van de totale inkomstenstroom van goede doelen. Andere inkomstenbronnen zijn bijvoorbeeld collectes, direct marketing, sponsoring, eigen loterijen, legaten en dergelijke.

De markt voor loterijen en lottospelen is in Nederland, evenals in andere Europese landen, sterk gereguleerd. Het aanbieden van een loterij of lottospel is verboden, tenzij men een vergunning bezit. Het (vorige) kabinet heeft het voornemen kenbaar gemaakt om nieuwe vergunningen uit te gaan geven aan nieuwe loterij-aanbieders. Daarnaast zijn er plannen om van de Staatsloterij ook een goede doelenloterij te maken. Hiermee zou de dynamiek in de markt groter kunnen worden.