Gemeente Den Helder

18-07-2002
15 augustus herdenking in Den Helder: luisteren naar elkaars verhaal

Op donderdag 15 augustus herdenkt Den Helder zoals gebruikelijk dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten. Hiermee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. De herdenking vindt plaats bij het monument "Voor hen die vielen" op de rotonde "Vijfsprong" aan de Javastraat-Middenweg en begint om 11.00 uur. Voor geïnteresseerden die slecht ter been zijn, zijn in beperkte mate zitplaatsen beschikbaar. Men kan hiervoor tot uiterlijk maandag 12 augustus contact opnemen met mevrouw Postma-Reindorp, tel. 643362 op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Kransen en bloemstukken kunnen - voorzien van naam - op 15 augustus vanaf 09.00 uur worden afgegeven bij de basisschool De Windwijzer aan de Van Galenstraat 137. Een herdenkingsvesper begint om 17.00 uur in de Opstandingskerk aan de H.A. Lorentzstraat 59. De voorganger is ds. J. Moens. Op 15 augustus mag uitgebreid worden gevlagd. Dat betekent dat op die dag de vlag de gehele dag in top wordt uitgestoken samen met de "Vier Vrijheid" wimpel .

De Stichting "Herdenking 15 augustus Den Helder"organiseert deze herdenking om recht te doen aan de velen die hun leven moesten laten in de gevechten en andere verschrikkingen gedurende de strijd tegen Japan, de bezetting van het voormalig Nederlands Oost-Indië en de Bersiap-periode die volgde op tweede wereldoorlog. Vele landgenoten moesten in die tijd repatriëren en in Nederland verder leven met hun herinneringen en trauma's, veelal nog tot op de dag van vandaag. Het thema is gekozen in aansluiting op het 4/5 mei thema: "Vrijheid luistert nauw", en wil een accent leggen op het belang van de aandacht die mensen voor elkaar dienen op te brengen om vooroordelen te voorkomen. Pas als het geduld is opgebracht om te luisteren naar het verhaal van de ander kunnen we de oorlog en zinloos geweld tegengaan.

Dit geldt voor het luisteren van jongeren naar ouderen , die getuigen zijn geweest van deze donkere perioden van onze geschiedenis. Maar het geldt ook voor de verhalen die deze laatste groep onderling wil uitwisselen, liefst in woonvormen waar men elkaar gemakkelijk kan ontmoeten. Een punt waar bij het ontwerpen van stedelijke projecten rekening mee gehouden kan worden, ook in Den Helder. « terug