Actueel

Bolletjesslikkers verliezen kort geding tegen Staat
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 15-08-2002

Vier gedetineerden van Detentiecentrum Roermond hebben 14 augustus het kort geding verloren dat zij hadden aangespannen tegen het ministerie van Justitie (de Staat der Nederlanden).

In maart van dit jaar trad een noodwet in werking om noodvoorziening te realiseren voor drugskoeriers. De eisers zijn sinds hun aanhouding gedetineerd geweest in zulke voorzieningen. Zij eisten te worden overgeplaatst naar een regulier Huis van bewaring of een reguliere gevangenis.

De rechter wees de eis echter af. In de beoordeling stelt de rechter dat de grote groei van het aantal drugskoeriers op Schiphol en de ontwrichtende werking die deze situatie op de rechtsorde heeft, plus de onrust die dit bij grote lagen van de bevolking teweeg heeft gebracht, in combinatie met het tekort aan celruimte en het tekort aan bewakings- en verzorgingspersoneel de keuze voor dit afwijkende detentieregime in voldoende mate kunnen dragen. Er is geen sprake van discriminatie omdat het hier gaat om een groep verdachten die anders wordt behandeld en hier is voldoende legitimatie voor. Het gaat ook nog eens om tijdelijke regelgeving. Ook is niet gebleken dat het detentieregime van de Noodwet leidt tot schending van fundamentele rechten en rechtsbeginselen van eisers.

De eisers worden veroordeeld tot het betalen van de kosten van dit geding.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE6513
(Zie het originele bericht)