Gemeente Amerongen


Gemeente Amerongen

Voorkomen van afval

Het scheiden en hergebruiken van afval is goed voor het milieu. Nog beter is het als wordt voorkomen dat er afval ontstaat. In een doorsnee huishouden wordt heel wat afval gescheiden. Naast restafval en g.f.t (groente-, fruit-en tuinafval) worden ook glas, oud papier en chemisch afval apart gehouden. Oude spullen gaan naar de kringloopwinkel of het grof afval. Koelkasten, wasmachines en ander groot witgoed kan worden opgehaald. U dient dan te bellen naar 0318-556545 voor een afspraak. Het witgoed wordt dan binnen vijf werkdagen bij u opgehaald.
Klein witgoed, zoals strijkijzers, waterkokers e.d. kunnen worden ingeleverd iedere woensdag van 10.00 12.00 uur bij de gemeentewerkplaats aan de Burg. Jhr. H. van den Boschstraat 4. Sinds enige tijd kunnen de meeste apparaten met een stekker bij aanschaf van een nieuw apparaat terug naar de detailhandel. Uit de verwijderingsbijdrage die de consument betaalt, worden de kosten voor het inzamelen en recyclen van de oude apparaten gedekt. Het doel van afvalscheiding is het komen tot meer hergebruik en minder storten en verbranden. Hergebruik bespaart kostbare grondstoffen en energie. Bij storten en verbranden komen afvalstoffen in de bodem of de lucht terecht. Van het gft-afval wordt in heel Nederland jaarlijks 500.000 ton schone compost gemaakt en verkocht via bijvoorbeeld tuincentra.
De inzameling en verwerking van afval kost veel geld. De gemeente dekt deze kosten uit de afvalstoffenheffing, die elk huishouden betaalt. Als we de afvalstroom weten te verminderen, helpen we het milieu en besparen we kosten.
Onderstaande tips kunnen helpen de afvalstroom te verminderen.
* Koop duurzame producten, die gaan langer mee en zijn vaak ook nog te repareren.

* Let bij de inkoop van produkten op de verpakking. Koop zo mogelijk onverpakte produkten.

* Koop bij voorkeur statiegeldflessen en produkten die in navulbare verpakking te koop zijn.

* Gebruik een ja/nee of nee/nee sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk.

* Neem bij het winkelen een boodschappentas mee of gebruik een kartonnen doos, die later weer voor het verzamelen van oud papier gebruikt kan worden.

* Als u een tuin heeft, kunt uw eigen gft-afval composteren. Hiervoor kunt u een compostvat gebruiken.