Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE BOF VAN

ENKHUIZEN D.D. 19 JUNI 2002
Aanwezig: voorzitter
secretaris
leden De heer K.P. van der Veen (PvdA)
De heer L. Tiesinga
De heer G. Appelo (NE)
De heer R.A. Bos (LE/EB)
De heer H. van Doornik (CDA)
De heer N.P. Dol (VL/GL)
De heer E.S. Fijma (PvdA)
De heer T. de Geus (CU/SGP)
De heer J. Hart (LE/EB)
De heer P. van Klaveren (CU/SGP)
De heer J. van Oostende (PvdA)
De heer drs. J. Tesselaar (NE)
De heer J. Visser (CDA)
Mevrouw M. van der Zijde (D66)
Verder aanwezig: De heer F.C. Jans, wethouder De heer drs. S.P.M. de Vreeze, burgemeester, ( agendapunt 5 en 11) De heer B. de Waal (VVD), vervanger van mevrouw mr. P.C.E. de Munnik-Blank
De heer P.P.B. Wisman, manager Bestuursondersteuning. Afwezig : Mevrouw mr. P.C.E. de Munnik-Blank (VVD)

De heer W.M. Rieuwerts (VL/GL)
Insprekers:
AGENDANR ONDERWERP

1. Opening.


De voorzitter opent de vergadering.

2. Installatie nieuwe commissieleden.


Nadat zij de belofte c.q. de eed hebben afgelegd, worden de heren Appelo, Fijma, Visser en mevouw van de Zijde beëdigd als commissielid.
3. Definitieve vaststelling agenda.

De voorzitter verzoekt het onderwerp "robuuste Rio's" op de agenda te plaatsen. De leden stemmen hiermee in. Het onderwerp wordt in de agenda opgenomen na punt 9.

4. Verslag van de vergadering van 23 mei 2002.
3.3.e havengelden
Naar aanleiding van een vraag van de heer van Doornik antwoordt de heer Jans dat de liggelden in de haven inclusief b.t.w. zijn. Dit staat ook op de nota vermeld. Voor ondernemers betekent dit dat zij de
b.t.w. nu kunnen verrekenen, waardoor het netto tarief voor hen 19 % lager is.


5.j brief fractie Verenigd Links/Groen Links met betrekking tot 5 mei activiteiten op zondag.
De heer Dol verzoekt om schriftelijke beantwoording van de brief. 5. Ingekomen stukken en mededelingen.


1. Ontwerp-begroting 2003 en meerjarenbegroting Meldkamer Ambulance/Brandweer Noord-Holland Noord.
De heer de Geus vraagt naar de oorzaak van de gestegen personeelslasten. De heer de Vreeze antwoord dat de bestaande organisatie niet opgewassen bleek tegen de nieuwe taak. Daarom is tijdelijk extra formatie aangetrokken en is in de vorm van opleiding en training geïnvesteerd om de kwaliteit op orde te brengen. De voorzitter zegt toe dat de opbouw van het bedrag van de gestegen kosten ter inzage wordt gelegd.
Ook de heren Dol en van Doornik uiten hun zorg over de (kosten)-ontwikkeling van de meldkamer.


2. Uitgangspunten begroting 2003.
Naar aanleiding van diverse vragen antwoordt de heer Jans dat het onderhavige voorstel administratieve uitgangspunten betreft. De politieke keuzes vloeien voort uit het collegeprogramma. De heer de Vreeze schetst in grote lijnen de procedure voor het tot stand komen van de beleidsbegroting. Nadat het politieke document is opgesteld zijn prioriteiten aangegeven door portefeuillehouders. De eerste ronde daartoe is inmiddels afgerond. Daarna worden de voorlopige prioriteiten gelegd naast de werkplannen. Eind augustus neemt het college besluiten met betrekking tot de prioritering. De begroting is dan in grote lijnen compleet. Wijzigingsvoorstellen, bijvoorbeeld naar aanleiding van de septembercirculaire over de uitkering uit het gemeentefonds, worden daarna behandeld . De heer Wisman vult aan dat voorstellen over nieuw beleid worden opgenomen in de aanbiedingsbrief.


3. Uitspraak voorlopige voorziening snackbar/grillroom Mon Ami.
De heer Fijma vraagt hoe het college reageert, nu de rechter het intrekkingbesluit heeft opgeschort. De heer Appelo vraagt wat de gevolgen zijn voor andere bedrijven. De heer de Vreeze antwoordt dat in de aanloop van het ontwikkelen van beleid over "veilig uitgaan" gesprekken zijn gevoerd met de exploitant, maar dat deze gesprekken veelal niet zijn vastgelegd. De rechter heeft daarom geoordeeld dat het beleid onvoldoende is vastgelegd. Het college blijft echter bij haar standpunt en zal proberen het voorgestane beleid toch te realiseren.


4. Beantwoording vragen heer Hart met betrekking tot de afhandeling bezwaarschriften WOZ.

Naar aanleiding van een vraag van de heer de Waal antwoord de heer Wisman dat 300 van de 800 bezwaarschriften zijn beantwoord.
6.

Jaarverslag 2001.

De commissie kan zich vinden in het cijfermatige deel van het jaarverslag, maar vindt de toelichting op de taakvelden onvoldoende. De heer Jans zegt toe voor volgend jaar te streven naar een verslag waarin geen "witte vlakken" meer voorkomen. Mevrouw van der Zijde vraagt naar het beleid ten aanzien van de bestemming van het rekeningresultaat. De heer Wisman deelt mee dat de bestemming wordt betrokken bij de begroting 2003. Alleen voor die onderdelen waarvoor op grond van de per 1 januari 2004 te wijzigen comptabiliteitsvoorschriften een voorziening moet zijn gevormd wordt nu reeds een bedrag afgezonderd. Naar aanleiding van diverse vragen over het accountantsrapport deelt de heer Wisman mee dat met de accountant is afgesproken de volledige planning en control cyclus binnen een tijdsbestek van 5 jaar op orde te hebben. Daartoe is als bijlage bij het accountantsrapport een gedetailleerde actielijst opgenomen. De bijlage zal voortaan bij het rapport ter inzage worden gelegd. In deze lijst is tevens aangegeven welke verbeteringen inmiddels zijn doorgevoerd.


7. Voorjaarsnota 2002.

De heer de Geus vraagt of in de volgende commissievergadering het beleid ter zake van "veilig uitgaan" kan worden geëvalueerd. De heer Dol geeft aan moeite te hebben met de prijsstijging van 7,5% van Op/maat, mede gelet op de winst die het bedrijf maakt. Voorts vraagt hij waarom een zo fors bedrag voor onvoorzien moet worden aangehouden. Kan de herschikking binnen de post nieuw beleid niet worden teruggedraaid?
De heer Jans antwoordt dat hij na zal gaan of de tariefsstijging van Op/maat onontkoombaar is. Voorts legt de heer Jans uit dat de post onvoorzien niet kan worden ingezet voor lasten in het kader van nieuw beleid omdat het eerste om een incidentele vrijval gaat en het tweede om structurele lasten.
De voorzitter zal het verzoek om in augustus de evaluatie van het beleid over "veilig uitgaan" te agenderen doorgeven aan betrokkenen.
8. Notitie reserves en voorzieningen.

De commissie is van mening dat de notitie een goed leesbaar stuk is. Op een aantal punten zal het beleid nog verder moeten worden uitgekristaliseerd. Vooral streefbedragen en limieten worden gemist in de notitie. De heer Jans antwoord dat bewust zal worden omgegaan met het creëren van "potjes" en dat de nu gemaakte opmerkingen in de eerstvolgende actualisatie van de notitie worden meegenomen. De heer Wisman geeft aan dat de notitie een beleidsstuk is, waarin vooral de vraag aan de orde is voor welk doel voorzieningen en reserves moeten worden gevormd. Streef- en grensbedragen worden nog nader uitgewerkt en zijn onder andere afhankelijk van nog op te stellen onderhoudsplannen.

De commissie stemt in met het voorstel.

9. Internationaal rijbewijs.

De commissie stemt met het voorstel in.

10. Robuuste Brio's

De heer Tesselaar vraagt zich af wat een robuuste RIO is, wie de coördinerende gemeente is en wat de doelstelling is. De heer Dol is van mening dat de opbouw van de organisatie, bestaande uit drie werkorganisaties en één bestuur een vooruitgang is. De bijdragen van het Rijk voor de RIO's en de WVG zijn wat hem betreft taakstellend en plafonnerend. Hij vreest dat de kosten in de komende jaren anders zullen stijgen. De heer de Geus deelt de mening van de heer Dol mede gelet op de ervaringen bij de meldkamer na de fusie. De voorzitter zegt toe dat de gestelde vragen voor de raadsvergadering schriftelijk zullen worden beantwoord.

De commissie stemt met het voorstel in.

11. Rondvraag.

De heer de Geus vraagt een toelichting op de wijze van totstandkoming van het voorzitterschap van het SOW. De voorzitter zegt toe dat de toelichting in de eerstvolgende commissievergadering wordt gegeven.

De heer Dol deelt mee dat hij niet bij het bezoek van de heer Meijdam aan Enkhuizen op 21 juni aanwezig zal zijn. De heer Rieuwerts is dan wel aanwezig.

De heer Fijma vraagt naar het voorstel met betrekking tot de tijdelijke referendumwet. Voorts attendeert hij de commissieleden op een artikel in het weekblad Elsevier over een onderzoek naar de beste gemeente om in te wonen. Van de 496 gemeenten eindigt Enkhuizen op de 443 ste plaats. Wat denkt het college hiermee te doen?

De heer de Vreeze stelt dat in verband met een conflict tussen Zeilvaart Enkhuizen en een klant voorlopig geen nieuwe boekingen worden gedaan voor huwelijksvoltrekkingen op het charterschip Willem Barentsz.
Lopende afspraken worden nog wel nagekomen.

12.

Sluiting.

Niets meer aan de orde zijnde, sluit de voorzitter de vergadering.