INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Gezocht: gemeenteraadsleden met digitale ambities

Gezocht: gemeenteraadsleden met digitale ambities Internet moet afstand kiezer en gekozene verkleinen

In maart van dit jaar is nieuwe wet Dualisering in werking getreden. Het doel van deze wet is de burger meer bij de politiek betrekken en het democratisch bestuur verbeteren. De gevoelde en feitelijke afstand tussen de gemeente en de burgers is te groot geworden. Gemeenten en raadsleden zoeken naar middelen om het contact met de burger te verbeteren en de 'antenne-functie' verder in te vullen en te versterken.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is van mening dat Internet, naast andere manieren, een belangrijke rol kan spelen in de communicatie tussen kiezer en gekozene. Onder de titel Digitale Raadsleden 2.0 verkent het Instituut de komende maanden de (on)mogelijkheden van Internet om als moderne volksvertegenwoordiger te opereren in de duale gemeente. Wat werkt wel en wat niet? Welke raadsleden timmeren er aan de weg en welke gemeenteraad wil met Internet de bestuurlijke vernieuwing (dualisme) een stap verder brengen? Wie is het meest digitale raadslid van Nederland?

Het IPP roept deze week alle raadsleden op hun ervaring en wensen met Internet door te geven. De eerste 40 enthousiaste gemeenteraadsleden hebben inmiddels gereageerd. Nog maar weinig raadsleden hebben een eigen website, laat staan een nieuwsbrief of digi-spreekuur. Ook naar die ervaringen doet het IPP de komende tijd onderzoek.

Eind november wordt een werkconferentie georganiseerd. Hier worden de resultaten bekend gemaakt en succesvolle voorbeelden gepresenteerd.

Noot voor pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek.
Steven Lenos, projectleider (telefoon 06 55337370). Nico Bloot, voorlichting (telefoon 06 21464984).

Het IPP is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, het Mediaboek, www.geenwoorden.nl, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten.
Zie ook www.publiek-politiek.nl

15 aug 02 11:31