Provincie Limburg

Ontwerp POL-aanvulling N280-Oost

Voorkeur voor aanleg autoweg langs de noordkant N68

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben hun eerder uitgesproken voorkeur voor de nieuwe N280-Oost, de verbinding tussen de toekomstige Rijksweg 73-Zuid via Maalbroek/Asenray naar de Duitse grens (alternatief 1B) vastgelegd in de Ontwerp-POL-Aanvulling N280-Oost. GS geven de voorkeur aan de aanleg van een nieuwe autoweg langs de noordkant van de bestaande N68. Deze keuze is onder andere gebaseerd op de uitkomsten van een uitgebreide Tracénota/MER-studie. In deze studie wordt ook aandacht besteed aan de uitbreiding van de bestaande B230 tot nieuwe autosnelweg A52 op Duits grondgebied. Beide nieuwe wegen bieden directe verbindingen tussen de hoofwegennetten van Nederland en Duitsland. Dit is vooral van belang voor de onderlinge bereikbaarheid van de stedelijke gebieden aan beide zijden van de grens.

Natuurcompensatie
Binnen de omgevingsaspecten wordt in het POL N280-Oost veel aandacht besteed aan het compenseren en verzachten van nadelige effecten op de natuur. Daarvoor is gebruik gemaakt van de Integrale Natuurvisie Oost-Roermond. De in deze natuurvisie opgenomen gebieden die voor de ontwikkeling van nieuwe natuur geschikt zijn, zijn in het POL N280-Oost benoemd als zoekgebieden. Hierbinnen moet de ruimte gevonden worden voor circa 40 nieuwe natuurgebieden als compensatie voor de realisering van de N280-Oost.

Inspraakprocedure van start
Het Ontwerp-POL N280-Oost en de Tracénota/MER zullen vanaf 20 augustus 2002 tot en met 16 september 2002 ter visie liggen in de gemeentehuizen van Roerdalen, Roermond en Swalmen, in het Gouvernement te Maastricht en in het informatiecentrum Viascoop te Roermond. Tot 17 september 2002 kan iedereen schriftelijk bedenkingen inbrengen tegen het ontwerp POL N280-Oost en opmerkingen maken over de Tracénota/MER.

Tijdens de inspraakperiode worden twee aparte openbare bijeenkomsten gehouden:

* op dinsdag 27 augustus 2002 vindt om 20.00 uur een algemene informatiebijeenkomst plaats in De Donderie, Donderbergweg 47/49 te Roermond, waarbij een toelichting wordt gegeven op het project N280-Oost en de planprocedure;

* op maandag 9 september 2002 wordt vanaf 19.30 uur in de Viascoop, Schaarbroekerweg 2 te Roermond een formele inspraakavond gehouden waar iedereen mondeling bedenkingen kan inbrengen tegen het Ontwerp-POL N280-Oost en opmerkingen kan maken over de inhoud van de Tracénota/MER.

15-8-2002 11:16