Ingezonden persbericht


15 augustus 2002

Friesland Coberco doet openbaar bod op aandelen zuivelondernemingen in Centraal-Europa

Friesland Coberco Dairy Foods heeft een openbaar bod gedaan op de aandelen van twee zuivelondernemingen in Centraal-Europa: Napolact in Roemenië en Laktis in Slowakije.

Napolact
Op 14 augustus 2002 heeft Friesland Romania, een dochteronderneming van Friesland Coberco Dairy Foods, een openbaar bod gedaan op de aandelen in Napolact S.A. Napolact is een zuivelonderneming met vijf fabrieken gevestigd in de provincie Cluj, in het midden van Noordwest-Roemenië (Transsilvanië). Napolact heeft een jaarlijkse omzet van 24 miljoen euro en telt 1.350 medewerkers. Het bedrijf produceert verse gefermenteerde producten, verse melk, kaas en ijs. Napolact verkoopt haar producten in geheel Roemenië en heeft een aanzienlijk marktaandeel in de genoemde productgroepen. Daarnaast exporteert Napolact speciale soorten kaas. Zowel wat betreft assortiment als de geografische ligging past Napolact goed in de strategie zoals die voor de Roemeense markt is ontwikkeld.

Friesland Romania is actief in Roemenië sinds 2000. De huidige onderneming is het resultaat van drie eerdere overnames waardoor Friesland Romania één van de belangrijkste spelers op de Roemeense zuivelmarkt is.

De overname/transactievoorstel zal worden voorgelegd aan de Monopolies and Mergers Commission in Roemenië ter goedkeuring.

Laktis
Nutricia Dairy Slovakia, een dochteronderneming van Friesland Coberco Dairy Foods, heeft op 27 juni een openbaar bod gedaan op de aandelen van Laktis - Zilinska Mlierkaren. Nutricia Dairy Slovakia wil een meerderheidsbelang verkrijgen in Laktis, om zo haar positie in Slowakije te versterken. Laktis is een zuivelonder-neming gevestigd in Zilina, in het noorden van Slowakije. De omzet bedraagt 1 miljard SKK (23 miljoen euro). Met het productassortiment, bestaande uit UHT en verse melk, ijs, cottage kaas, gefermenteerde producten en toetjes, bezit Laktis een sterke marktpositie in het noorden van Slowakije. Daarnaast heeft het een aanzienlijke landelijke distributie. Laktis heeft 250 medewerkers.

Sinds maart 2001 is Friesland Coberco actief in Slowakije met de dochteronder-neming Nutricia Dairy Slovakia die gevestigd is in Nitra. Sinds die tijd heeft het bedrijf zich een sterke positie verworven met yoghurt en toetjes onder de merknamen Milli en Oké.

De transactie is voorgelegd aan de Anti Monopoly Commission van Slowakije.