CMHF

CMHF acht ideeën kabinet ambtenarensalarissen niet realiseerbaar

Het idee van minister Hoogervorst (Financiën) om volgend jaar de loon- en prijsbijstellingen te schrappen in de reeds afgesloten akkoorden, zoals hij gisteren voorstelde, is onacceptabel en tevens op basis van internationale verdragen (ILO) niet mogelijk.

Onacceptabel omdat op basis van het rapport Van Rijn in de vorige akkoorden een voorzichtig begin is gemaakt met het gelijktrekken van de ambtenarensalarissen met het bedrijfsleven. Dit vormde een noodzakelijk gegeven om ook voor de overheid kwalitatief goede mensen aan te kunnen trekken en te behouden. Wettelijk niet mogelijk, omdat sinds de afschaffing van de wet op de Loonvorming medio jaren tachtig, de overheid geen loonmaatregelen meer mag treffen gezien de onderhandelingsvrijheid van sociale partners.

Hoogervorst stelde verder bij loonmatiging een beloning in het vooruitzicht in de vorm van verlaging van de sociale premies. Hierbij vergeet hij echter dat de ambtenaren hier weinig aan hebben omdat de overheid zogenaamd eigen risicodrager is en daarmee zijn eigen kosten draagt.

Enige tijd geleden heeft de CMHF voorgesteld in het kader van de dreigende indexeringsproblematiek van de pensioenen gekoppeld aan een gematigde loonontwikkeling, een analoge constructie toe te passen binnen het ambtenarenpensioenfonds ABP. Voorwaarde is dan wel dat ten minste de koopkracht behouden blijft en dat de overheidswerkgever moet stoppen met het blokkeren van een kostendekkend premieniveau. De werkgever is echter (nog) niet op dit idee ingegaan.

15-08-2002

CMHF - Postbus 176 - 2260 AD Leidschendam - tel.: (070) 419 19 19 - centrale@cmhf.nl

realisatie internet publikatie: Quercus Internet Partners 2002