Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 19-06-2002
Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

Het plan 'Beter met bos en recreatie' is een project van de gemeente Zwolle. Het project houdt de realisatie van 70 hectare bos aan de oostkant van Zwolle in. Het bos krijgt zowel een natuurlijke als recreatieve functie. Om een meerwaarde aan het bos te geven en om een deel van het project te financieren worden er 15 kavels uitgegeven voor de realisatie van buitenplaatsen.

Nota van Uitgangspunten
Deze 15 buitenplaatsen zouden ontwikkeld moeten worden op twee locaties, te weten Oosterenk en Wijthmen. Voor Wijthmen is een Nota van Uitgangspunten Wijthmen gemaakt en, na inspraak, vastgesteld door de gemeenteraad in 1999. De Nota van Uitgangspunten voor Oosterenk zal in de loop van dit jaar in procedure worden gebracht. In deze nota's wordt op hoofdlijnen aangegeven hoe het gebied er uit moet komen te zien.

Inrichtingsplan Wijthmen
Op basis van de Nota van Uitgangspunten is een Inrichtingsplan Wijthmen gemaakt. Dit is een gedetailleerd plan voor de ontwikkeling van de eerste drie buitenplaatsen nabij Wijthmen, tussen de Woestijnenweg, Heinoseweg, de Wijthmenerplas en de kern van Wijthmen. Om tot uitvoering van dit plan te komen moet vrijstelling van het bestemmingsplan worden gegeven. Deze vrijstelling wordt verkregen door middel van een artikel 19.1 WRO procedure.

Informatiebijeenkomst inrichtingsplan
Het college besloot eind 2001 om het inrichtingsplan vrij te geven voor de artikel 19.1 WRO procedure. Vervolgens is er op 20 december 2001 een informatiebijeenkomst waarbij het inrichtingsplan gepresenteerd werd. Deze werd over het algemeen positief werd ontvangen. Er zijn een aantal inhoudelijke opmerkingen over het plan gemaakt. Deze opmerkingen hadden met name betrekking op de veiligheid en parkeeroverlast. Deze opmerkingen staan in het verslag van de bijeenkomst en zullen meegenomen worden bij het maken van het definitieve plan.

Artikel 19.1 WRO procedure
De Artikel 19.1 procedure is inmiddels gestart en tot 23 juni ligt de ruimtelijke onderbouwing van dit plan ter inzage in het stadhuis en in de gemeentewinkel. Na deze inspraak over de ruimtelijke onderbouwing, is er inspraak over het raadsbesluit, om een verklaring van geen bezwaar bij de provincie aan te vragen. Met de door de provincie afgegeven verklaring van geen bezwaar kan de raad besluiten de vrijstelling te verlenen.

Alle inspraakmomenten worden aangekondigd op de gemeentelijke pagina in de Peperbus.

Verkoopprocedure
Inmiddels is de verkoopprocedure van de drie kavels begonnen. De verkoopprocedure zal parallel aan de artikel 19.1 WRO procedure lopen. Omdat de kans bestaat dat er, na het doorlopen van deze procedure, wijzigingen in het plan ontstaan, vindt de verkoop van de kavels pas plaats na het doorlopen van de artikel 19.1 WRO procedure. De aspirant-kopers worden hiervan uiteraard op de hoogte gesteld.

Mocht u vragen hebben over het project 'Beter met bos en recreatie' dan kunt u contact opnemen met de heer W. Meijerman van de afdeling projectontwikkeling Gemeente Zwolle op het telefoonnummer (038) 498 26 99.

Zie ook:
Beter met Bos en Recreatie
Bos en buitenplaatsen: Werken aan een veelzijdig landschap Boshof
Buitenzicht

Bron: Communicatie
Datum van 13-08-2002 tot 26-08-2002