Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 14-08-2002
Onderwerp: Zorg en welzijn

Reïntegratie niet-uitkeringsgerechtigden en anw-gerechtigden

De gemeente Zwolle is sinds 1 januari 2002 verantwoordelijk voor de reïntegratie van niet-uitkeringsgerechtigden (nug-gers) en anw-gerechtigden (mensen die vallen onder de algemene nabestaande wet). De gemeente streeft ernaar om hen binnen 12 maanden na inschrijving bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een aanbod te doen dat de kans op werk vergroot.

Volgens de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) heeft de gemeente met ingang van 1 januari de verantwoordelijkheid voor de reïntegratie van nug-gers en anw-ers. Voorheen lag die bij de Sociale Verzekeringsbank en de Arbeidsvoorziening. De meeste nug-gers zijn vrouw en zo'n 40% van hen is allochtoon. In Zwolle gaat het om zo'n 250 mensen. Van de anw-gerechtigden is 85% vrouw en 65% ouder dan 55 jaar. Men gaat er vanuit dat maar 15% van hen voor reïntegratie in aanmerking komt. In Zwolle gaat het dan om ongeveer 140 personen.

Vrijwillig
Anw-ers en nug-gers hebben geen sollicitatie- of arbeidsplicht. Maar de gemeente wil zoveel mogelijk mensen de kans geven deel te nemen aan het arbeidsproces. Daarom wil ze anw-ers en nug-gers die zich vrijwillig inschrijven bij de CWI helpen om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. De gemeente gaat voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor mensen die zich aanmelden. In 2003 wil zij bovendien een project starten om deze doelgroep beter te registreren en actiever te kunnen benaderen.

Contract
Wanneer iemand zich aanmeldt, bepaalt het CWI of iemand in aanmerking komt voor een zogenaamd reïntegratietraject. Zo ja, dan neemt de gemeente het reïntegratieverzoek in behandeling. Zij stelt samen met de nug-ger of anw-er een plan en een contract op. Bij de beoordeling van reïntegratieverzoeken hanteert de gemeente geen inkomensgrens of eigen bijdrage. Als er tijdens het verloop van het reïntegratietraject te weinig voortgang wordt geboekt kan de gemeente wel haar medewerking stopzetten. Wanneer daar reden toe is, kan zij bovendien de gemaakte kosten terugvorderen.

Externe instanties:
Centrum voor Werk en Inkomen (CWI)

Bron: Communicatie
Datum van 14-08-2002 tot 20-08-2002