Actueel

De Vennootschap Aydeniz heeft 14 augustus het kort geding tegen Nedeco en Interbeton verloren

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 15-08-2002

De Turkse regering heeft een omvangrijk Water Resources Development Project opgezet hierin zijn Turkse en buitenlandse bedrijven gezamenlijk verantwoordelijk voor de realisering. Vier van deze grote projecten zijn toegewezen aan Nederland, maar nog niet aan specifieke bedrijven.

Aydeniz en Nedeco sloten een Protocol of Collaboration (PoC), waarin zij afspraken gedurende twee jaar op exclusieve basis samen te werken om een aantal specifieke projecten van de Turkse regering toegewezen te krijgen. Een flink aantal andere bedrijven toonde ook interesse.

De Turkse overheidsinstanties verlangden dat er grotere consortia zouden worden gevormd, die ieder voor een van de vier projecten zouden opteren. Een van deze consortia bestond uit Interbeton, die al twee Turkse partners had, Ballast Nedam en later ook Nedeco. Het consortium heeft Aydeniz een plaats geboden binnen het consortium als onderaannemer. Aydeniz was niet in een dergelijke positie geĂŻnteresseerd.

Aydeniz vordert:
Nedeco te veroordelen tot nakoming van de verbintenis en wil een volwaardig partner in het consortium zijn.
Interbeton te veroordelen Aydeniz uit te nodigen deel te nemen in het consortium.

De rechter oordeelt dat het PoC is gesloten toen geen van de partijen nog iets wist over de consortiumvorming. Daarom kan van Nedeco niet worden verlangd dat zij onder alle omstandigheden slechts in combinatie met Aydeniz aan een project zou deelnemen. Gezien de tekst van het PoC gaat het om een inspanningsverbintenis. Nedeco heeft getracht Aydeniz als een volwaardig partner in het consortium te laten opnemen en later als onderaannemer. Zo heeft Nedeco aan haar inspanningsverlichting voldaan. Hierdoor is ook de rechtsgrond van de vorderingen tegen Interbeton komen te vervallen.

De rechter veroordeelt de eiseres in de kosten van het geding.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE6514
(Zie het originele bericht)