Ingezonden persbericht

Den Haag, 15 augustus 2002

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken.


1. Hoe beoordeelt u uitlatingen van de Amerikaanse veiligheidsadviseur Condoleezza Rice dat militaire actie tegen Irak en regime-verandering onontkoombaar zijn? (1) Is dit type uitlatingen met de bondgenoten overlegd? Zo nee, waarom niet?

2. Welke beleidsvisie hanteert u m.b.t. de dreiging van Irak t.a.v. respectievelijk massavernietigingswapens en terrorisme, het concept van preventieve militaire actie in dat kader, de geldigheid van bestaande VN-Resoluties voor eventuele militaire actie, en de mogelijkheid van regime-verandering?

3. Op welke wijze is met welke inhoud t.a.v. eventuele militaire actie in Irak door Nederland gesproken c.q. gediscussieerd met de NAVO-bondgenoten, de EU en direct met de VS? Welke alternatieven zijn daarbij ter sprake gebracht?

4. Hoe beoordeelt u de uitlatingen van bondskanselier Schröder dat zijn regering geen geld of troepen zou verschaffen voor een militaire invasie in Irak?

5. Welke relatie legt u tussen het naderbij brengen van het vredesproces in het Midden-Oosten en eventuele actie tegen Irak? Welke initiatieven neemt de Nederlandse regering terzake?
6. Hoe beoordeelt u het feit dat vanuit de EU landen op verschillende wijze wordt gereageerd op de uitlatingen van Amerikaanse regeringsfunctionarissen t.a.v. Irak? Hoe wil de Nederlandse regering tijdig en inhoudelijk zorgen voor een beleidsgerichte discussie terzake in de Europese Unie? Welke initiatieven neemt u terzake? Welke politieke positie neemt u daarbij in?

7. Hoe bevordert u de serieuze discussie en besluitvorming over Irak in NAVO- en VN- kader? Welke politieke agenda ligt daarbij voor?

(1) BBC-interview: weergegeven Teletekst 15 augustus 2002