Gemeente Son en Breugel


Dorpen voorlopig geen 'vaste' burgemeester
15-08-2002
Nuenen, Son en Breugel en Waalre mogen nog niet op zoek naar een 'vaste' burgemeester. De vorige minister van Binnenlandse Zaken, K. de Vries, heeft vlak voor zijn vertrek negatief geantwoord op het verzoek van de drie dorpen om de burgemeestersvacatures open te stellen. Nuenen heeft de commissaris van de koningin gisteren verzocht opnieuw een verzoek te sturen, ditmaal aan de nieuwe minister, J. Remkes.

Hangende de herindeling kregen de drie gemeenten na het vertrek van hun burgemeesters in respectievelijk 2001, 1998 en 1999, een waarnemer. Nu de samenvoeging met Eindhoven van de baan is en de gemeentes zelfstandig kunnen blijven, willen zij zo snel mogelijk definitieve benoemingen.
De Vries stelde in zijn reactie op het verzoek van de gemeente Nuenen, dat de vacatures niet eerder opengesteld kunnen worden dan wanneer het nieuwe kabinet zich officieel over de herindelingsplannen uitspreekt. Burgemeester W. Ligtvoet van Nuenen vindt dat het nieuwe regeerakkoord 'voldoende helder' is. Daarin staat dat herindeling alleen nog maar op vrijwillige basis wordt doorgevoerd. 'Dat lijkt mij officieel genoeg. Waarom zouden we moeten wachten totdat dat nog eens op een andere manier bevestigd wordt?' Ligtvoet vindt het van groot belang voor de ontwikkeling van toekomstplannen dat Nuenen snel een definitieve burgemeester kan benoemen.

Sollicitatieprocedure

Inmiddels is in de gemeente Nuenen de vraag gerezen hoe uitgebreid de sollicitatieprocedure voor een definitieve burgemeester moet zijn als de waarnemer wil blijven zitten. De Vries stelt in zijn reactie dat de gebruikelijke benoemingsprocedure doorlopen moet worden. Een woordvoerder van de gemeente Nuenen wijst erop dat in Nederland al eens eerder een burgemeester eenzijdig is voorgedragen. Ligtvoet zelf wil nog niet ingaan op de procedure. 'Iedereen weet dat het mij hier prima bevalt, maar de kwestie komt pas aan de orde als de vacature is opengesteld. Bovendien is het niet aan mij om hierover te beslissen.'
Burgemeester J. Baartmans van Son en Breugel en haar collega P. Rossou uit Waalre hebben eerder al aangegeven niet te solliciteren als de burgemeestersfuncties in de gemeenten definitief worden ingevuld.

Bron: Eindhovens Dagblad 15-08-2002