Gemeente Son en Breugel


Terca sluit fabriek aan kanaal Son
14-08-2002
Terca Baksteen BV gaat zijn vestiging aan de Kanaaldijk Zuid in Son sluiten. De directie heeft dat gisteren aan vakbonden en personeel medegedeeld. Volgens vakbondsbestuurder P. de Jong van de CNV Bedrijvenbond zijn de negentien werknemers zeer geschrokken van de onverwacht aangekondigde sluiting.

Eerder al maakte Terca Baksteen bekend haar bedrijf in Lobith te beëindigen. Die sluiting kwam volgens De Jong minder als een verrassing, nadat Terca bij de overname van Hanson Brick in april al had laten weten dat er mogelijk één of twee vestigingen dicht zouden moeten.
Uit onderzoek is gebleken dat de vestiging in Son niet langer rendabel is, heeft de directie gisteren tegen de vakbonden gezegd. Op de markt van baksteenproducten is sprake van overcapaciteit waarbij op korte termijn geen verbetering zal intreden, heeft Terca geconstateerd. Op basis van de gisteren verstrekte informatie trekt vakbondsbestuurder De Jong de conclusie dat de sluiting geen kwade opzet is geweest bij de overname van Hanson Brick eerder dit jaar. 'Het is eerder een kwestie van zorgvuldigheid dat het bedrijf op deze manier tot dit besluit komt', aldus De Jong. 'Maar tevreden ben je hiermee natuurlijk nooit.'
Op de negentien werknemers in Son is het sociaal plan van toepassing dat ook is overeengekomen voor de werknemers in de te sluiten vestiging in Lobith. Dat houdt onder meer in dat door bemiddeling van het bedrijf voor deze mensen ander werk gezocht zal worden.

Vijftigplussers

De CNV Bedrijvenbond gaat zich sterk maken om vooral de werkgelegenheid voor de grote groep vijftigplussers bij Terca in Son veilig te stellen. Meer dan de helft van de werknemers is ouder dan vijftig jaar. Om te voorkomen dat inbreuk wordt gepleegd op hun VUT-rechten wil De Jong bereiken dat deze mensen binnen het concern of binnen de bedrijfstak aan de slag kunnen blijven. De directie heeft toegezegd die mogelijkheden te onderzoeken.
Terca startte haar productiebedrijf in Son vijftien jaar geleden. Terca met zijn hoofdvestiging in Zaltbommel en heeft 24 productiebedrijven in Nederland, België en Frankrijk. In Nederland werken bij het bedrijf 650 medewerkers.

Bron: Eindhovens Dagblad 14 augustus 2002