Gemeente Son en Breugel


Ambtenaar moet loon inleveren
15-08-2002
Het kabinet overweegt om de ambtenarensalarissen te matigen. Het wil daarmee een voorbeeld stellen aan het bedrijfsleven. De maatregel levert bovendien extra geld op om de tegenvallers op de rijksbegroting op te vangen.

Volgens bronnen in politiek Den Haag leeft dit idee in de sociaal-economische zeshoek van het kabinet, die gisteren voor het eerst heeft gesproken over de rijksbegroting voor volgend jaar. Er dreigt dan een tegenvaller van ongeveer 3,5 miljard euro. In de zeshoek - die in werkelijkheid zeven deelnemers heeft - hebben naast de premier de ministers van Economische Zaken, Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en sinds kort ook die van Onderwijs zitting.
De ambtenaren-CAO loopt eind dit jaar af. Vorig jaar kregen de 120.000 rijksambtenaren er 4,1 procent bij. Het is nog niet duidelijk welk percentage het kabinet nu in gedachten heeft. Behalve op de ambtenarensalarissen overweegt het kabinet te bezuinigen op departementen door ze niet volledig te compenseren voor de gestegen prijzen.
Vakbond AbvaKabo meent dat de plannen een claim leggen op de CAO-onderhandelingen. 'De politiek gaat hier niet over', aldus een woordvoerster. Zij vindt dat, als de salarissen inderdaad omlaag gaan, het kabinet de petten door elkaar haalt, die van werkgever en van politiek bestuurder.
CNV Publieke Zaak reageert net zo negatief. 'Ouderwets, kortzichtig en eenzijdig', aldus een woordvoerder.
Minister Hoogervorst van Financiën (VVD) zei na afloop van het overleg dat de loonkosten in Nederland te hoog zijn en dat Nederland daardoor economisch achterop raakt. Volgens hem bestaat er over deze analyse overeenstemming in het kabinet.
Over de vraag hoe om te gaan met de financiële tegenvaller van volgend jaar is nog geen overeenstemming. Zonder extra bezuinigingen loopt het financieringstekort volgend jaar op tot minstens 0,6 procent, terwijl volgens het regeerakkoord geen tekort is toegestaan. Het is inmiddels duidelijk dat het kabinet niet gaat proberen het hele tekort weg te bezuinigen, nadat in het regeerakkoord al voor zeven miljard aan ombuigingen is afgesproken. Een klein tekort is acceptabel, zeggen ingewijden. Over de vraag hoe hoog het tekort zou mogen zijn, verschillen echter de meningen.

Bron: Eindhovens Dagblad 15 augustus 2002